Поліція припинила діяльність мережі з вербування наркокур'єрів до РФ (ІНФОГРАФІКА, ФОТО, ВІДЕО)

clock
02.12.2016 13:32

Ця мережа функціонувала майже рік. До поліції звернулися кілька громадян із заявами про те, що їхніх рідних і близьких обманним шляхом завербували для протиправної діяльності в Росії. Затримано четверо організаторів злочинного «бізнесу», один з них – іноземець. Правоохоронці одночасно провели близько 20 обшуків, вилучено речові докази. Відкрито кримінальні провадження. Про це йшлося на прес-конференції у МВС України сьогодні, 2 грудня.

Т.в.о. голови Національної поліції Вадим Троян повідомив, що згідно з отриманими поліцією зверненнями громадян, жертвами вербовки наркокур’єрів в Україні для подальшої їх експлуатації в РФ стали більше 400 людей. Водночас вже доведено 25 епізодів злочинної діяльності вербувальників, а загальна кількість їхніх жертв може становити кілька тисяч.

«Тобто про 25-ть ми знаємо точно, і люди допитані, потерпілі. Але ми розуміємо, що їх буде більше», – наголосив Вадим Троян.

Він також додав, що в налагодженій схемі постачання потенційних жертв до Росії працювала ціла команда. Туди входили особи, які відповідали за відкриття «фірм», власні юристи, працівники по підбору персоналу, поліграфолог, ІТ-фахівці, рекламний менеджер і навіть власна «служба безпеки».

Вадим Троян зазначив, що за офіційною інформацією зараз в ув’язненні на території Росії перебувають 13 українців. Поліція РФ затримала їх за незаконні операції з наркотиками в рамках цієї злочинної схеми.

Начальник Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Національної поліції України Артем Крищенко зазначив, що оперативники Департаменту отримали інформацію про функціонування схеми з вивозу потенційних наркокур’єрів до Росії.

Після аналізу всіх матеріалів справ поліція з’ясувала, що основний офіс вербувальників знаходиться у Києві. Відтак поліцейські встановили «кістяк» злочинної групи, який складався з чотирьох громадян. Також правоохоронці з’ясували місцезнаходження «офісів» і місць, де потенційних жертв тримали перед відправкою до Росії.

«Ми зняли двох людей з потягу на кордоні, після чого почали обшукові заходи», – зазначив Артем Крищенко.

Він додав, що після цього одночасно пройшли 20 санкціонованих обшуків. При їх проведенні поліцейські вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку, значні суми грошей, документи потенційних жертв, інші речові докази. Зараз відкрито 13 кримінальних проваджень за ст. 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України.

Народний депутат України Антон Геращенко зазначив, що схема з вербування почала діяти близько року тому. Метою злочинної групи було вербування молодих людей віком від 20 до 30 років. Кандидати на роль кур’єрів не повинні були мати судимостей і досвіду співпраці з правоохоронними органами. Після приїзду до Росії громадяни України працювали наркокур’єрами, а в разі їхньої відмови – їх затримувала російська поліція.

Антон Геращенко наголосив, що завдяки безпрецедентній спецоперації поліції України було повністю припинено схему вербування українських громадян для їх подальшої експлуатації в Росії.

«Ми вважаємо, що поклали край діяльності цього угрупування», – наголосив Антон Геращенко.

Завдяки співпраці поліції Києва та Дніпропетровської області, організатори та основні вербувальники були повністю викриті. Зараз їх затримано в порядку ст. 208 КПК України. У разі доведення їхньої провини вербувальникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років.

Департамент комунікації

Національної поліції України

Схожі матеріали