Контраст
Шрифт

Під час обшуків на Рівненщині вилучено валюту, зброю та півтори тонни бурштину (ФОТО, ВІДЕО)

clock
05.07.2016 17:10

Правоохоронці задокументували протиправну діяльність 32 осіб, з них п’ятеро затримані у порядку статті 208 КПК України. Зловмисникам інкримінують кримінальні правопорушення, передбачені кількома  статтями Кримінального кодексу. Про це сьогодні, 5 липня, повідомив перший заступник глави Національної поліції – начальник кримінальної поліції Вадим Троян.

За його словами, правоохоронці відпрацювали весь «ланцюжок» нелегального видобутку бурштину у Рівненській області – від розподілу території між нелегальними копачами і до щотижневого збору з них грошей.

Вадим Троян також додав, що повна доказова база щодо протиправної діяльності зібрана стосовно заступника обласного прокурора, працівників СБУ, Національної поліції, а також представників кримінального світу.

«У нас є доказова база на 32 особи. Основні організатори і лідери – їх п’ять», – зазначив Вадим Троян.

За його словами, стосовно цих п’яти осіб прийнято рішення про затримання їх у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу. Фігурантам «бурштинової» справи інкримінують кримінальні правопорушення, передбачені кількома статтями Кримінального кодексу.

За цими матеріалами були надані санкції на проведення 123 обшуків за місцем їх роботи і проживання, а також у їхніх родичів. Під час обшуків вилучено понад 160 тисяч доларів, 4,7 тисяч євро і 94,5 тисячі гривень.

Також слідчими вилучено чорнову бухгалтерію, схему розподілу коштів, офісну техніку. Крім того, правоохоронці вилучили різноманітні прикраси, переважно – із золота, колекцію коштовних годинників, а також автомобіль, що належить одному із затриманих.

Вилучено і кілька одиниць зброї з набоями до неї, зокрема – кілька автоматів Калашникова, пістолет Макарова, мисливська рушниця.

Усього під час обшуків у фігурантів справи, а також приміщенні установи, з якою було укладено договір про відповідальне зберігання вилученого бурштину, правоохоронцями вилучено понад 1,5 тонни цього каміння різних фракцій.

Вадим Троян зазначив, що у разі взаємодії між усіма правоохоронними структурами можна не лише проводити профілактику, але й навести порядок у цій сфері.

«І тепер уже завдання законотворців у Верховній Раді – внести законопроект, який легалізує законність добування бурштину», – зазначив Вадим Троян.

Нагадаємо, що вчора, 4 липня,  Вадим Троян повідомив про затримання в Києві кримінального авторитета на прізвисько «Ушатий», який контролював видобуток бурштину на Рівненщині.

Департамент комунікації

Національної поліції України

Схожі матеріали
Діяльність