Національна гвардія України отримала статус спостерігача в FIEP з перспективою членства (ФОТО, ВІДЕО)

clock
12.10.2016 17:13

Під час саміту Вищої ради генеральних директорів і командувачів структурами-членами FIEP у Бухаресті прийнято рішення про надання членства у статусі Спостерігача Національній гвардії України. Рішення про надання відповідного статусу затверджено підписанням Загальної Декларації постійними членами FIEP.   

Нацгвардія перша з силових структур України, кого визнали в Європі на такому рівні.

«Користуючись нагодою, хочу подякувати всім членам FIEP за підтримку Національної гвардії України у вступі до Асоціації у якості спостерігача. Визнання нашої установи такою потужною європейською організацією є надзвичайно важливим як для Національної гвардії України, так і для України на шляху до повноправного членства в Європейському Союзі», – сказав під час виступу Юрій Аллеров.

У зв’язку з подіями на Сході України Національна гвардія від самого початку конфлікту бере активну участь в антитерористичній операції. До кінця минулого року підрозділи НГУ навіть утримували окремі передові рубежі оборони. Практика показала, що саме Національна гвардія України була єдиною силовою структурою, яка виявилася готовою протистояти «гібридній» загрозі на самому початку конфлікту на Сході України.

У минулому році, відповідно до рішення Президента України, підрозділи Національної гвардії були замінені на передових рубежах оборони підрозділами Збройних Сил України та на цей час виконують завдання із забезпечення громадської безпеки й інших режимних заходів на звільнених територіях, проводять спеціальні операції (антитерористичні, розвідувальні, розвідувально-пошукові, антидиверсійні тощо).

Особливість Національної гвардії в тому, що крім виконання правоохоронних завдань, вона також бере участь у взаємодії зі Збройними Силами України у відсічі збройній агресії проти України та ліквідації збройного конфлікту шляхом ведення воєнних (бойових) дій, а також у виконанні завдань територіальної оборони.

Національна гвардія України має широкий спектр завдань та повноважень, спроможна виконувати службово-бойові завдання у мирний час (правоохоронні), під час кризи (стабілізаційні) та в особливий період (військові).

 

 

Довідка:

Національна гвардія України подала заявку на вступ до Асоціації сил жандармерії та поліції країн Європи та Середземного моря у статусі військової установи (FIEP) у жовтні 2015 року, з того часу пройшла низка заходів з оцінки кандидатури нашого військового формування, зокрема, Оціночна місія приїжджала в Україну в березні цього року. За  результатами роботи місії прийнято рішення про надання асоційованого членства Національній гвардії України.

FIEP (абревіатура FIEP складена першими літерами назв країн-засновників: Франція, Італія, Іспанія та Португалія) – професійна асоціація, яка об’єднала сили внутрішньої безпеки в статусі військової установи країн Європи та Середземного моря.

Асоціація залишається єдиною організацією сил поліції та жандармерії у статусі військової установи, яка включає країни Європи та Середземного моря. Її основне призначення – покращення співробітництва між силами внутрішньої безпеки в дусі поваги до національного та міжнародного законодавства з метою ефективної боротьби з міжнародною злочинністю та гарантування громадського правопорядку на території членів Асоціації.

На сьогодні до складу Асоціації входять: Національна жандармерія Франції, Війська карабінерів Італії, Цивільна гвардія Іспанії, Національна Республіканська Гвардія Португалії, Жандармерія Туреччини, Королівська Гвардія Нідерландів, Королівська Жандармерія Марокко, Жандармерія Румунії та Жандармерія Йорданії, Національна гвардія Тунісу.

 

Прес-служба НГУ

Схожі матеріали