Микола Чечоткін: До кінця року в ДСНС підготують законопроект про добровільну пожежну охорону (ФОТО)

clock
19.10.2017 10:22

Про це голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій повідомив сьогодні, 19 жовтня, в інтерв'ю інтернет-виданню Цензор.Нет.

Як підкреслив Микола Чечоткін, одна з ідей реформи, яка зараз проходить в ДСНС, – створення пожежних команд в територіальних об'єднаних громадах.

«Вони утримуються за рахунок територіальних об'єднаних громад, але включені в загальну систему реагування. Ми їм надаємо методичну допомогу, навчаємо, і, якщо є можливість, передаємо техніку», – пояснив глава ДСНС.

Він також зазначив, що місцеві пожежні команди будуть посилюватися добровольцями. «Вони будуть «приписані» до цієї частини. Якщо виникає пожежа, такий доброволець отримує сигнал: він повинен прибути і включитися в реагування», – каже Микола Чечоткін.

За його словами, така практика широко поширена в країнах Західної Європи. Її впровадження та адаптація до українських реалій дозволить нашим пожежникам оперативніше й ефективніше виконувати свою роботу.

Окремо Микола Чечоткін акцентував увагу на тому, що пожежники-добровольці саме на добровольчих засадах, без оплати, будуть виконувати свою роботу. Однак ця робота повинна і буде мати належне заохочення, затверджене на законодавчому рівні.

«Європейський досвід свідчить, що можна додавати дні до відпустки, повністю або частково компенсувати медичні страховки тощо. Ми над цим працюємо і готуємо законопроект про добровільну пожежну охорону. Обов'язково запропонуємо в ньому щось гідне», – запевнив Микола Чечоткін і додав, що роботу над законопроектом планують закінчити до кінця року.

Наразі вже створені понад 20 місцевих пожежних команд в шести областях – Донецькій, Дніпропетровській, Київській, Вінницькій, Тернопільській та Львівській. Тільки в останні дні були відкриті ще дві місцеві пожежні команди в селі Покровське Нікопольського району Дніпропетровської області і в селищі Яструбичі Радехівського району Львівщини.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали