Групу серійних квартирників затримали на Херсонщині, а на Прикарпатті – групу, що підозрюється у низці крадіжок та грабежів (ФОТО)

clock
25.02.2017 14:14

Учасники першої злочинної групи спеціалізувалися на квартирних крадіжках. Вони «гастролювали» на території Херсонською області, скоюючи злочини у трьох містах: Херсоні, Каховці та Новій Каховці. На рахунку «квартирників» близько 15 фактів крадіжок. Друга група – з Прикарпаття – підозрюється у вчиненні низки крадіжок та грабежів, скоєних упродовж двох останніх місяців у місті Калуші.

Крадіжки з квартир, скоєні за однією схемою, херсонські поліцейські почали реєструвати у трьох містах області з осені минулого року. Зловмисники проникали в помешкання на перших та других поверхах багатоквартирних будинків. Їхньою здобиччю ставали планшети, ноутбуки, фотоапарати, мобільні телефони, гроші та золоті прикраси. До квартир зловмисники проникали, віджимаючи металопластикові вікна. Ще однією характерною особливістю цієї низки злочинів були те, що біля під’їздів крадії демонтували ліхтарі або викручували лампочки.

Працівники поліції встановили, що до злочинів причетні двоє херсонців 37-ми та 22-х років, обидва неодноразово судимі за крадіжки, розбійні напади та незаконні заволодіння автомобілями. Одного з них затримали в Херсоні оперативники Корабельного відділення поліції, коли зловмисник намагався скоїти крадіжку грошей з рибного магазину. Також встановлено, що чоловік причетний до крадіжки виробів зі срібла та грошових пожертв з церкви. Другого зловмисника затримали оперативники Каховського відділу поліції, коли він намагався скоїти чергову крадіжку. Встановлено, що у Каховці чоловік переховувався у своєї співмешканки.

Зі слів затриманих стало відомо, що крадіжкам, які вони скоювали виключно вночі, передувала «вечірня розвідка». Зловмисники слідкували за обраною квартирою на наявність господарів. Якщо світло не вмикалося, вони дзвонили у двері. Переконавшись, що власники відсутні, вони викручували лампочки біля під’їзду, щоб сусіди їх не помітили. До перших та других поверхів діставалися по газових трубах або через дашок над входом у під’їзд, після чого віджимали металопластикові вікна. Забравши цінні речі, наступного дня вони їх продавали на ринку або здавали до ломбардів.

Наразі працівники поліції встановлюють усі місця збуту краденого. Один зі зловмисників заарештований, у відношенні іншого обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. За усіма фактами відкриті кримінальні провадження за ч. 3 ст. 185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років.

Над розкриттям серії крадіжок та грабежів, вчинених упродовж двох останніх місяців у місті Калуші, посилено працювали правоохоронці райвідділу поліції та оперативні працівники управління карного розшуку ГУНП в Івано-Франківській області. І вчора оперативні працівники натрапили на слід зловмисників.

Вчора ввечері біля 22-ї години із автомобіля «Toyota», залишеного у дворі будинку на одній із вулиць Калуша зловмисник викрав жіночу сумку, в якій знаходилося 40 тисяч гривень, дорогий мобільний телефон та особисті речі потерпілої.

Після крадіжки злодії винайняли таксі та вирушили з Калуша до обласного центру. І вже там, шляхом блокування руху, правоохоронці зупинили транспортний засіб і затримали одного із фігурантів злочину. Ним виявився житель Калуша раніше судимий за вчинення майнових злочинів.

Наразі зловмисник затриманий у порядку ст. 208 КПК України та перебуває в ізоляторі тимчасового тримання. Вирішується питання про оголошення йому підозри у вчиненні злочину та обрання міри запобіжного заходу.

Пізніше оперативники затримали ще двох його спільників, підозрюваних у причетності до серії грабунків та крадіжок мобільних телефонів, золотих виробів, грошей, банківських карток та інших речей. Зараз щодо них проводяться слідчі дії та будуть прийняті подальші процесуальні рішення. Розпочато та проводиться досудове розслідування.

За матеріалами Департаменту комунікації Національної поліції України

Схожі матеріали