Держприкордонслужба спільно з іншими націнституціями напрацьовує механізми реагування на сучасні РХБЯ загрози (ФОТО)

clock
20.04.2017 07:16

Цьому була присвячена друга щорічна нарада представників національних інституцій України з питань радіаційних, хімічних, біологічних та ядерних (РХБЯ) ризиків, що пройшла вчора, 19 квітня, під головуванням першого заступника голови ДПС України Василя Серватюка.

Захід відбувся у межах реалізації Ініціативи ЄС «Центри передового досвіду зменшення РХБЯ загроз», що започаткована у 2010 році для співробітництва і координації між залученими державами та міжнародними установами з метою підвищення можливостей захищеності та ефективної боротьби з РХБЯ загрозами.

Під час обговорення учасники провели аналіз ситуації у зазначеній сфері, а також представили іноземним партнерам консолідовану позицію держави з питань зменшення РХБЯ загроз.

«Питання РХБЯ безпеки для України є особливо важливим з огляду на те, що на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей висока концентрація промислових об'єктів з радіоактивними та хімічними матеріалами, три могильники радіоактивних відходів, що залишилися з радянських часів. Також викликають занепокоєння постійні заяви Росії щодо розміщення в Криму та уздовж українсько-російського кордону ядерної зброї та засобів доставки», – зазначив Василь Серватюк.

Він також додав, що відсутність національної групи експертів та контактної особи від України в Регіональному секретаріаті негативно впливала на оперативність прийняття рішень, що до цього часу не давало змоги ефективно відстоювати інтереси України.

З метою підвищення потенціалу у боротьбі із сучасними загрозами та готовності до врегулювання кризових ситуацій техногенного та природного характеру Адміністрація Держприкордонслужби отримала доручення Уряду України виступити відомством, що виконує технічні функції національного контактного центру у Регіональному секретаріаті Ініціативи.

На сьогоднішній день у рамках зазначеної Ініціативи вже реалізуються п’ять проектів допомоги, крім того ведуться перемовини щодо започаткування ще двох.

Також наприкінці наради учасники обговорили питання підготовки національного стратегічного документа щодо забезпечення РХБЯ безпеки.

Прес-служба АДПС України

Схожі матеріали