Департамент захисту економіки зберіг бюджету майже 500 мільйонів гривень

clock
05.04.2017 09:35

Найбільшу кількість порушень співробітники підрозділу виявили у сфері  проведення публічних закупівель у будівництві, освіті та житлово-комунальному господарстві. На даний час відмінено результати 180 тендерних процедур та попереджено розкрадання мільйонів бюджетних коштів.

Співробітники Департаменту захисту економіки Нацполіції проводять профілактичні заходи по дотриманню законодавства у бюджетній сфері. Щоб позбавити зацікавлених осіб можливості поповнити "власні кишені" за рахунок держави, працівники підрозділу аналізують документацію подану для участі у конкурсних торгах, а також перевіряють дотримання конкурсантами вимог чинного законодавства.

У разі виявлення правопорушень працівники Департаменту повідомляють компетентні органи про такі факти і про можливі негативні наслідки.

З початку року відмінено майже 180 тендерів. Загальна сума по результатам державних закупівель становила понад 500 мільйонів гривень.

Якщо проаналізувати всі факти виявлених порушень, то найбільша їх кількість була встановлена під час моніторингу результатів відкритих торгів у сфері будівництва, освіти та житлово-комунального господарства.

Це, по-перше, не відповідність наданих пропозицій окремим кваліфікаційним критеріям замовника. Також, у списку топ-порушень можна виділити і заздалегідь створення таких умов, які унеможливлюють реальну конкуренцію між учасниками відкритих конкурсних торгів. Крім того, коли працівники Департаменту захисту економіки Нацполіції вивчали подані для участі документи, то виявляли низку фактів, що свідчили про змову між учасниками. Зокрема, готування документів однією і тією ж особою, реєстрація комерційних структур за однією адресою тощо.

Так, у Донецькій області працівники територіального підрозділу попередили розкрадання бюджетних коштів, які повинні були виділятися по результатам проведених тендерів у сфері ЖКГ та будівництва. Вартість робіт по проведенню ремонту покрівель житлових будинків становила понад 34 мільйони гривень, а реконструкції системи водовідведення поверхневого стоку – понад 16. Також, внаслідок своєчасно реагування, відмінено результати проведення відкритих торгів і на Луганщині. Сума коштів, які виділялись у рамках тендеру, становила понад 51 мільйон гривень.

Про виявленні порушення працівники Департаменту захисту економіки Національної поліції України повідомили замовників державних закупівель. На даний час результати по майже 180 тендерним процедурам скасовані.

Таким чином, працівники підрозділу зберегли понад 500 мільйонів гривень бюджетних коштів та не дозволили їм «осісти» в кишенях приватних осіб.

 

Департамент захисту економіки

Національної поліції України

тел. довіри(098) 103-96-59

[email protected]

Схожі матеріали