Арсен Аваков провів зустріч з керівниками центральної та регіональних поліцейських комісій (ФОТО, ВІДЕО)

clock
24.02.2017 15:47

Головне завдання поліцейських комісій – у визначені терміни відібрати найдостойніших кандидатів на вакантні посади поліцейських й укомплектувати лави НПУ належним чином. Зараз некомплект поліцейських становить близько 22 тисяч осіб, а це – 20 % особового складу. Про це сьогодні, 24 лютого, повідомив міністр внутрішніх справ України.

«Наразі в усіх регіонах країни проходять конкурси. На 3,5 тисячі вакантних посад подано більше 18 тисяч анкет, а в деяких регіонах кількість кандидатів на вакантне місце сягає дев’яти осіб», – зазначив Арсен Аваков.

Забезпечити прозорий конкурсу серед претендентів на службу покликані поліцейські комісії, що створені відповідно до Закону України «Про Національну поліцію». До складу територіальних поліцейських комісій входять п’ять членів: представник, визначений главою МВС, не з числа поліцейських; представник, визначений керівником НПУ; представник, визначений керівником відповідного територіального органу поліції, та два представники громадськості, обрані відповідною обласною радою, ВР АРК, Київською міською радою, Севастопольською міською радою з числа осіб, які мають бездоганну репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет.

Роботі поліцейських комісій сприятимуть спеціально створені у територіальних підрозділах робочі групи. Їхнє завдання – надання допомоги в питаннях проходження кандидатами всіх етапів конкурсу, а також організаційне забезпечення діяльності поліцейської комісії. Саме інформацією, що напрацьовується робочою групою, а також працівниками кадрових підрозділів, поліцейська комісія користується під час прийняття рішення.

«В рамках цієї роботи має бути присутнім, безумовно, плюралізм думок та дискусія, але ми повинні мати одну стратегічну позицію», – зазначив очільник МВС.

Арсен Аваков підкреслив, що прозорість процесу роботу поліцейських комісій контролюється підрозділами внутрішньої безпеки.

«Ми знаємо про випадки, коли окремі нечисті на руку елементи пропонували членам комісії «вирішити питання». Тому я хочу вас попередити, аби не було ніяких непорозумінь на цей рахунок, адже тут компромісу не буде», – зазначив глава міністерства.

«Для мене важливо, аби кожен з вас – представників міністра, або глави НПУ, або керівників місцевих поліцейських підрозділів – ясно розумів, що його делеговано інституцією, і що він мені не брат і не товариш, що він представляє саме інституцію, і, відповідно, має виконувати цю функцію. Якщо у вас є конфлікт інтересів, то це значить, що порушується філософія», – сказав Арсен Аваков.

За словами голови Національної поліції України Сергія Князєва, від ефективності роботи поліцейських комісій залежить наскільки швидко і ефективно поліція, набравши людей, зможе стати на ноги – забезпечити охорону громадського порядку і розкриття злочинів.

«У деяких регіонах ми маємо критичну цифру – до 40 % некомплект працівників оперативних та слідчих підрозділів. Тому чим швидше ми закінчимо відбирати кандидатів і почнемо направляти їх на навчання, тим легше буде іншим працівникам, коли вони через 5-6 місяців вийдуть на роботу», – зазначив Сергій Князєв. Він також зауважив, що за умови відбору, приміром, 20 тисяч кандидатів, їх навчання займе як мінімум 10-12 місяців.

 

Департамент комунікації МВС України

Фото Андрія Новицького

Схожі матеріали