Контраст
Шрифт

Арсен Аваков: Для Служби фінрозслідувань потрібен баланс між силовими і аналітичними повноваженнями

clock
28.02.2017 10:35

Про це виданню «Економічна правда» заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. За його словами, найбільш корисним у цьому буде досвід Сполучених Штатів Америки.

«У наших реаліях це означає, передати Службі фінрозслідувань функції управління «К» Служби безпеки України, колишньої податкової міліції і Департаменту захисту економіки Нацполіції», – зазначив Арсен Аваков.

Міністр також підкреслив, що на сьогодні є три варіанти підпорядкування служби фінансових розслідувань.  Перший варіант – Міністерству фінансів, другий – Міністерству внутрішніх справ, третій – Кабінетові Міністрів.

«Світовий досвід на боці МВС. Приблизно у 80 країнах така служба підпорядкована Міністерству внутрішніх справ. У США вона знаходиться в підпорядкуванні Міністерства юстиції. Я вважаю, що її повинен контролювати Кабінет Міністрів через Міністерство внутрішніх справ. Точно не Міністерство фінансів», – підкреслив Арсен Аваков, зауваживши, що одних аналітичних функцій мало, потрібен баланс між силовими і аналітичними повноваженнями.

«І якщо за цей баланс будуть відповідати різні міністерства, якщо функції і статті підслідності будуть розподілені між різними відомствами – це не спрацює. Теоретично це можна допустити, але практично це нереально», – зазначив очільник МВС.

Арсен Аваков підкреслив, що питання підпорядкованості – вторинні. Натомість найголовніше – це склад злочинів та функціональність, а також наскільки аналітичне відомство не спроможне боротися зі злочинами за всіма цими статтями.

На його думку, 5 тисяч осіб, які працюють в Департаменті захисту економіки Нацполіції, могли б охопити всі ці статті. Функції зовнішнього спостереження, «прослушки» і слідства будуть закріплені не за ними, а за спеціальними підрозділами Нацполіції.

«Принцип такий: якщо 5 тисяч оперативників щось знайшли, то за необхідності залучається незалежно від них підрозділ слідчих, державне бюро розслідувань, підключається процесуальний нагляд прокурора», – повідомив глава відомства.

Департамент комунікації МВС України

 

Схожі матеріали
Діяльність