Арсен Аваков: Бій під Семенівкою – військовий подвиг, про який треба пам’ятати (ВІДЕО)

clock
05.05.2016 09:36

5 травня 2014 року біля населеного пункту Семенівка на східній околиці Слов’янська відбувся бій, що увійшов яскравою сторінкою до новітньої історії Нацгвардії України.  У запеклому бойовому зіткненні, у якому чи не вперше від початку проведення антитерористичної операції сепаратисти застосували важке озброєння, українські вояки  здобули блискавичну перемогу над ворогом, проявивши найвищу бойову виучку і відвагу.

О п’ятій ранку того травневого дня два розрахунки калинівського оперативного полку разом із бійцями спецпідрозділу СБУ «Альфа» та десантниками Збройних сил на бронетранспортерах висунулись в напрямку Слов’янська, але в районі залізничного мосту біля населеного пункту Семенівка потрапили у засідку.

На підмогу бойовим побратимам вирушила тактична група у складі гвардійців загону спецпризначення Західного та Південного територіальних управлінь, «омегівців» та спецпризначенців київської «посольської» бригади. Інтенсивний бій тривав кілька годин. Сепаратисти вели шквальний вогонь по українських військових, зайнявши позиції у житлових будинках і прикриваючись мирними жителями як живим щитом. Нашим бійцям був відданий наказ мінімально вести вогонь у бік житлових будинків.

«Українські вояки не можуть стріляти по мирному населенню. Це те обмеження, яким активно користується ворог», – заявив тоді Арсен Аваков.

Однак гвардійці-спецпризначенці змогли вибити ворога з позицій, зберігши при цьому десятки життів мирних людей. Це можна назвати не просто подвигом, а проявом великої честі, гідності, поваги до чесних громадян країни і правил ведення війни.

Протягом бою бойовики зазнали великих втрат (більше сорока загиблих і більше двохсот поранених) і відступили до промзони Слов’янська. Нацгвардійці та «альфівці» зазнали мінімальних, у рази менших втрат (троє загиблих і вісім поранених), що більш ніж красномовно каже про їхню бойову майстерність.

У день другої річниці бою під Семенівкою хотілося б згадати ім’я героя, який загинув у бою, але разом із товаришами по зброї приніс Нацгвардії та Україні одну з перших і найгучніших перемог на Сході країни. Це військовослужбовець калинівського полку оперативного призначення прапорщик Віктор Долінський, посмертно нагороджений Президентом України орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

«Це було одне з перших кровопролитних зіткнень у цій війні. Про таке треба пам’ятати» – сказав Арсен Аваков.

Більшість учасників бою під Семенівкою за відвагу були відзначені Главою держави, керівництвом МВС, командуванням Національної гвардії. Гвардійці з гордістю носять ці бойові нагороди. А країна пишається героями, які стали на захист її суверенітету та територіальної цілісності, її мирного, європейського життя.

Департамент комунікації

МВС України

Схожі матеріали