Антон Геращенко: За вказівкою спецслужб РФ раніше судимі злочинці дестабілізують ситуацію в Україні (ФОТО, ВІДЕО)

clock
23.01.2017 13:30

За отриманою інформацією, на території РФ активно діє навчально-терористичний центр, який масово вербує рецидивістів для організації підривної діяльності на території України. Під виглядом кримінальних злочинів російські спецслужби намагаються реалізувати низку диверсійних актів, щоб дестабілізувати ситуацію на мирних територіях України. Про це сьогодні, 23 січня, під час прес-конференції повідомив член колегії МВС, секретар Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат України Антон Геращенко.

За його словами, резонансні злочини, скоєні останнім часом, є чітко організованими і мають системний характер. Допити фігурантів та подальша агентурна робота дала змогу працівникам Нацполіції встановити наявність зв’язку між ними.

«Ці злочини готувалися заздалегідь на території Російської Федерації. Підозрювані особи дали свідчення, що проходили спецпідготовку та мали конкретні завдання. Інструкторами зазначеного центру на постійній основі проводиться вербування рецидивістів з числа українських ув’язнених на території ОРДЛО та Криму», – зазначив Антон Геращенко.

Так, у листопаді минулого року у Харківській області оперативники затримали 49-річного жителя Маріуполя Донецької області, який щойно прибув з РФ до України із особливим «завданням». Раніше судимий зізнався, що 16 вересня 2016 року на замовлення органів ФСБ РФ скоїв вбивство працівника рівненського СІЗО майора Івана Мамчура, який раніше був командиром групи третього полку спецназу ГУР України.

У вересні 2016 року оперативники карного розшуку затримали міжрегіональне ОЗУ, яке займалося розбійними нападами на автошляхах. Банда пройшла навчання у навчально-терористичному центрі та мала чітку ієрархію та координувалася «злодієм у законі» Гіоргієм «Куцу» Лобдженідзе. Частина злочинців були вихідцями з ОРДЛО та неодноразово брали участь у незаконних збройних формуваннях на окупованих територіях.

«Усі члени зберегли сталі зв’язки та контакти з російсько-терористичними угрупованнями та діяли з метою навіювання страху та паніки», – підкреслив Антон Геращенко.

Черговим злочином, який має яскраве ідеологічне забарвлення та антиукраїнський характер, став замах на вбивство у Харкові молодого військовослужбовця 25-ї бригади ВДВ ЗСУ, курсанта Харківського національного технічного університету, учасника АТО та захисника Луганського аеропорту Євгена Суховєєва. У жовтні минулого року невідома особа з невстановленої зброї здійснила постріл у голову 24-річного військовослужбовця. На щастя, хлопець вижив.

«Російський слід» вдалося виявити і у досить незвичному, на перший погляд, злочині, скоєному у листопаді минулого року у Херсоні. Тоді зловмисники намагалися здійснити підпал квартири херсонського міського голови Володимира Миколаєнка. Слідство з’ясувало, що у планах злодіїв були підпали будинків низки громадських та політичних діячів, а також кримськотатарських та єврейських організацій.

«Сама собою ця пригода могла не мати такого резонансу, якби наші опоненти – представники спецслужб РФ – не «роздмухували» факти підпалів. Кожен такий інцидент миттєво поширювався на сумнівних ресурсах з метою демонстрації начебто неприйняття мешканцями Херсона української влади», – підкреслив Антон Геращенко, додавши, що усі члени банди були затримані «на гарячому» під час чергової спроби здійснити підпал.

Кульмінацією стало попередження Службою безпеки України замаху на народного депутата України Антона Геращенка, який планували виконати раніше судимі особи. Зловмисники планували підкласти вибухівку під автомобіль народного депутата, що за почерком нагадувало вбивство журналіста Павла Шеремета.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали