Анастасія Дєєва: Досягти максимальної безпеки у регіоні - головна мета «Сусідської варти» (ФОТО)

clock
27.04.2017 14:15

Сьогодні заступник міністра внутрішніх справ України з питань євроінтеграції Анастасія Дєєва презентувала у Вінниці старт проекту «Сусідська варта», який вперше реалізується в Україні. Це складова моделі community policing, покликана встановити взаємодію мешканців будинків із поліцією для підвищення безпеки в громадах.

Вінниця – перше в Україні місто, де запускається унікальний проект по налагодженню ефективної комунікації місцевих жителів із поліцією. Впровадженню пілотного проекту в місті сприяла масштабна мережа ОСББ – їх тут близько 500, до програми приєднались 14.

«Сусідська варта» базується, в першу чергу, на формуванні культури поведінки людей у громадах та об’єднаннях співвласників багатоквартирних будинків, підняття їх правової свідомості, усвідомлення необхідності взаємодопомоги у тісній взаємодії з поліцією. Свідомі громадяни, оперативно повідомляючи правоохоронцям про підозрілі ситуації, вчинені правопорушення, інші актуальні питання, пов’язані з правопорядком, тим самим сприяють підвищенню рівню безпеки в місцях їх проживання. Спільно з сусідами вони піклуватимуться про захищеність свого житла, благоустрої території, що в кінцевому результаті приводить до зменшення злочинності.

- Головна ідея проекту полягає у тому, щоб громадяни розуміли, хто працює заради їх безпеки. Хто ті люди, які перші приїдуть на допомогу їм та їхнім дітям. Головна мета – досягти безпеки у регіоні, - зазначила Анастасія Дєєва. – До кінця червня чекаємо перших результатів, щоб почати масштабувати цей проект по всій країні.

Перед стартом програми вінничани пройшли тренінг та провели кількатижневу підготовку громад до запуску Сусідської Варти у себе в будинках.

Участь у тренінгу взяли поліцейські управління превентивної діяльності ГУНП у Вінницькій області, дільничні офіцери поліції, патрульні поліцейські.

Дільничні офіцери поліції долучилися до проведення зустрічей на загальних зборах мешканців будинків Вінниці, які є учасниками проекту. Це перший формат, коли на зібраннях поліцейські зможуть разом із місцевими жителями виробити спільні алгоритми дій щодо забезпечення безпеки помешкань, налагодити дієву комунікацію, що допомагатиме в попередженні правопорушень.

Керівник Головного управління Національної поліції Вінниччини Юрій Педос зазначив, що поліція активно підтримала цей проект, оскільки він надає змогу оперативно реагувати не тільки на прояви злочинності, а й на дрібні правопорушення та випадки насильства в сім’ї.

- Я впевнений, що це суттєво покращить роботу поліції, зменшить вчинення адміністративних правопорушень, особливо тих, що вчиняються в сім’ях, і це є дієвою профілактикою злочинних проявів, - наголосив Юрій Педос.

В свою чергу керівник управління патрульної поліції м. Вінниці Редван Усеінов відзначив, що сьогодні люди стали більше довіряти поліції, це відчувається по кількості дзвінків, які надходять щоденно на спецлінію 102 – кожен 20-й вінничанин за статистикою звертався по допомогу до поліції.

Проект впроваджується за активної співпраці з асоціацією ОСББ Вінниччини. За словами її керівника Ельвіри Мрясової, проект активно підтримали люди. Вони згуртувались, розуміючи, що благоустрій – це не тільки культура поведінки, а й безпека мешканців.

В ході підготовчого етапу в під’їздах багатоповерхівок з’явилися інформаційні дошки, де мешканці можуть ознайомитися з останніми новинами на правоохоронну тематику, отримати контакти дільничних офіцерів поліції.

Cусідська варта вже більше 30 років успішно працює у Канаді, Сполучених Штатах, а також в Молдові, Естонії та інших країнах.

Відділ комунікації поліції

Вінницької області

Схожі матеріали