Земельні махінації на понад 3,5 млн грн: на Київщині судитимуть посадовця

clock
02.08.2024 13:00

Кіберполіція та детективи БЕБ викрили чиновника Обухівської міської ради, який незаконно вивів понад 2 га земель зі складу природно-заповідного фонду. Згодом міська рада продала цю ділянку за заниженою ціною. Наразі слідчі завершили досудове розслідування. За скоєне фігуранту загрожує до шести років в’язниці. 

Кіберполіцейські спільно з детективами Територіального управління Бюро економічної безпеки у Київській області під процесуальним керівництвом Київської обласної прокуратури викрили посадовця Обухівської міської ради у зловживанні службовим становищем, що завдало збитків міському бюджету на понад 3,5 млн грн.

Під час досудового розслідування правоохоронці встановили, що за зверненням начальника одного з відділів Обухівської міськради Держгеокадастр безпідставно змінив цільове призначення земельної ділянки комунальної власності площею 2 гектари. Надалі приватна компанія провела експертну грошову оцінку, визначивши її вартість у понад 13 млн грн. Після цього Обухівська міська рада продала ділянку за вказаною ціною.

Втім, за висновками судової оціночно-земельної експертизи щодо ринкової вартості земельної ділянки, встановлено, що її реальна вартість на дату проведення оцінки могла перевищувати на відкритому ринку 16,7 млн грн. Відтак розмір спричинених матеріальних збитків міському бюджету перевищує 3,5 млн грн.

Наприкінці травня начальнику одного з відділів Обухівської міськради правоохоронці повідомили про підозру за ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України. 

Наразі слідчі завершили досудове розслідування та скерували обвинувальний акт до суду для розгляду справи по суті. Підозрюваному загрожує до шести років позбавлення волі. 

Національна поліція України

Схожі матеріали