Незрячі військовослужбовці адаптуються до життя в реабілітаційному центрі МВС на Київщині

clock
28.05.2024 12:35

У медичному реабілітаційному центрі на Київщині продовжує функціонувати курс “Перезавантаження” для ветеранів, що втратили зір. До хлопців, які наразі навчаються заново жити та адаптуватися у невізуальному світі, завітала радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна та директор Департаменту охорони здоров’я МВС України Максим Парубець. Директорка реабілітаційного центру Юлія Шведенко познайомила гостей із учасниками курсу “Перезавантаження”.

Гості мали змогу ознайомитися, як незрячі хлопці готують канапки, вчаться орієнтуватися у просторі за допомогою тростини та вивчають Віденський вальс, рухи якого необхідні для координації й відновлення роботи м’язів. Це одні з дисциплін, які відбуваються в рамках проєкту “Перезавантаження”. 

Танцювально-рухова терапія допомагає пораненим швидше знову навчитися пересуватися. Уроки танців підвищують безпеку пересування, координують рухи та сприяють зниженню травматизму незрячих людей при пересуванні поза домом. Заняття проводить не просто тренер з танців, а за сумісництвом військовий психолог. Під час уроку він спілкується із військовослужбовцями, допомагаючи подолати страхи і бар’єри.

Однією з особливостей курсу – можливість проходити реабілітацію разом з родиною. З дружинами бійців також працюють психологи та фахові спеціалісти, які навчають заново комунікувати їх зі своїми чоловіками, але вже за інших умов. Тренери курсу наголошують, що важливо, аби поруч із людиною, яка втратила зір та пережила бойові дії, були ті, хто підтримають та допоможуть. 

“Близько 70% людей, які втрачають частково або повністю зір, впадають у депресивний стан. Тож навчання до адаптації їх сімей має функціонувати на рівні з усією реабілітацію незрячого”, – наголосила радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна.

Також Тетяна Ломакіна зауважила, що усіх випускників курсу “Перезавантаження” необхідно інтегрувати у суспільство, аби вони мали змогу бути працевлаштованими, зокрема і в системі МВС. 

Нині у медичному реабілітаційному центрі сім військовослужбовців, які втратили зір внаслідок бойових дій, адаптуються до життя вивчаючи шрифт Брайля, комп’ютерну грамотність і додатки для телефону, займаються із психологами, відвідують іпотерапію та різні фахові екскурсії.

Нагадаємо, що курс “Перезавантаження” на базі реабілітаційного центру Міністерства внутрішніх справ України функціонує з листопада 2023 року.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали