В МВС відбулась зустріч зі Спеціальним доповідачем Ради ООН з прав людини з питань позасудових страт, страт без належного судового розгляду чи довільних страт

clock
29.05.2024 18:20

29 травня делегація МВС на чолі з заступницею Міністра внутрішніх справ України Катериною Павліченко провела робочу зустріч із Спеціальним доповідачем Ради ООН з прав людини з питань позасудових страт, страт без належного судового розгляду чи довільних страт Моррісом Тідбол-Бінз.

Учасники обговорили порушення прав людини та міжнародного права, і воєнні злочини вчинені військами російської федерації на території України. Збір доказів та свідчень здійснюється в межах моніторингового візиту до України Морріса Тідбол-Бінза.

Катерина Павліченко зазначила, що слідчі Національної поліції України одними з перших заходять на деокуповані території, розслідуючи злочини окупантів: “Від початку повномасштабного вторгнення поліцейські зареєстрували понад 104 тисячі кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів, зокрема це катування, насильство та вбивство в умовах війни”.

Окупанти вчиняють злочинні дії не лише проти українських військовослужбовців, а й до цивільних, зокрема дітей та жінок. Наразі поліція виявила та ідентифікувала 10229 вбитих цивільних осіб, серед яких 549 – це діти, повідомив перший заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України Сергій Пантелєєв. Ще зафіксовано 1400 випадків тяжких поранень у дітей внаслідок російської агресії.

“Збройна агресія росії проти України – найбільший злочин з часів другої світової війни. Наша держава в стані війни з 2014 року, тому алгоритми розслідувань воєнних злочинів у нас були, а з 2022 року тільки вдосконалювались та доповнювались”, – додав під час промови Сергій Пантелєєв.

Також Спеціальний доповідач Ради ООН з прав людини з питань позасудових страт, страт без належного судового розгляду чи довільних страт Морріс Тідбол-Бінз отримав інформацію щодо 114 виявлених фактів насильства з боку російських військовослужбовців. Наразі понад 10 випадків насильства проти дітей розслідується. Міжнародні гості також були проінформовані, що за підтримки МВС були створені психологічні групи поліцейських, які працюють на деокупованих територіях із постраждалими від насильства.

Морріс Тідбол-Бінз наголосив, що для нього було дуже важливо почути про специфіку роботи відомства в умовах війни. Він зауважив, що сприятиме допомозі України й надалі, особливо що стосується питань воєнних злочинів рф.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали