Українські рятувальники в Польщі проходять навчання за міжнародною системою INSARAG

clock
10.09.2024 17:23

За 5 днів інтенсивних тренінгів у Варшаві команда управління українських рятувальників, яка складається із 12 фахівців, має вдосконалити технічні навички з методів маркування, детальної секторальної розвідки та підготовки документації MRC Ukraine - команди важкого класу з пошуку та порятунку в умовах міста.

У перші 2 дні відбулися як теоретичні, так і практичні навчання. Зокрема, рятувальники навчалися позиціюванню на місцевості за допомогою глобальних навігаційних супутникових систем (GNSS), вибору місця для влаштування базового табору. Вони також вчилися проводити секторизацію площі, на якій сталася масштабна надзвичайна ситуація, спричинена землетрусом та підтопленням, планувати роботу команд, а також оформлювати організаційну документацію відповідно до стандартів INSARAG.

Від 2014 року Україна має акредитацію системи міжнародної допомоги INSARAG, основана мета якої - сприяння в питаннях координації дій між різноманітними пошуково-рятувальними командами, які реагують на міжнародному рівні на надзвичайні ситуації.

Українські рятувальники  мають постійно навчатись та підтверджувати свою майстерність кожні 5 років, щоби ефективно взаємодіяти за міжнародними стандартами з командами інших країн на місцях масштабних надзвичайних ситуацій та ефективно організовувати пошуково-рятувальні роботи.

У лютому 2023 року команда українських рятувальників важкого класу відповідно до стандартів INSARAG залучалась до ліквідації масштабного руйнівного землетрусу у Туреччині серед інших пошуково-рятувальних команд із 56 країн. Тоді українські рятувальники у м. Антак’я знайшли та вилучили з під завалів 58 тіл, надали медичну допомогу 15 місцевим мешканцям та  врятували жінку на 9-й день після катастрофи.

ДСНС України

Схожі матеріали