Стратегії підтримки психічного здоров’я постраждалих в умовах війни

clock
19.09.2024 14:00

В рамках реалізації проєкту «Пункт психологічних практик» відбулась інтервізійна зустріч з психологами Національної гвардії України, Національної поліції, ДСНС та клінічним психологом ЦПД та ППВ та ДУ «ТМО МВС України по Запорізькій області».

Метою зустрічі було налагодження належної комунікації, відпрацювання єдиного розуміння та розвитку психологічних стратегій для підтримки психічного здоров’я постраждалих працівників та членів їх родин в умовах військових дій. Психологи мали змогу обмінятися власним досвідом та проблематикою реалізації Проєкту. Його складовими є: відсутність психічних порушень, емоційне, психічне та соціальне благополуччя, вміння долати професійний стрес.

Однією з важливих тем, яку розглядали на зустрічі, була «Конфлікти, визначення причин, виникнення та їх наслідки». Потреба у спілкуванні з оточуючими є цілком природною. Однак, без непорозумінь та жвавих суперечок іноді не обійтися. Суперечки загострюються так, що мирним шляхом їх дуже важко вирішити. Тому психолог військової частини 3033 НГУ, молодший лейтенант Катерина Крюкова з учасниками заходу провела тренінгову вправу «Дерево конфлікту» з використанням конструктора «LEGO-технологій». Метою цього завдання стало дослідження причин та наслідків конфліктів. Після закінчення вправи учасники продемонстрували своє «дерево конфлікту» та під час обговорення звернули увагу на те, що більшість продемонстрованих наслідків конфлікту мають негативний характер, а отже, потрібно перемикати свою увагу на позитивні аспекти та вміти знаходити вихід з кожної ситуації.

Наприкінці заходу психологи виконали вправу з використанням метафоричних асоціативних карт. Метою вправи стало усвідомлення своїх сильних сторін та життєво значущих потреб людини, як професіонала. Бо якщо усвідомити свої ресурси та сильні сторони, спрямувати свої життєві цілі для досягнення бажаного результату, психолог зможе більш впевнено виконувати свої професійні обов’язки.

Національна гвардія України

Схожі матеріали