Після поранення під Кремінною вирішив, що спорт - найкраща реабілітація: історія нацгвардійця Сергія Кіяшко

clock
16.12.2023 20:00

13 та 14 грудня у Києві відбулися змагання на відбір до Національної збірної України на змагання Повітряних Сил США (United States Air Force Trials). 

United States Air Force Trials 2024 – це внутрішні змагання для ветеранів та військових США, які отримали травми, поранення або захворювання під час військової служби. Змагання Повітряних сил США пройдуть з 4 по 16 березня 2024 року у Лас-Вегасі, штат Невада, США.

У змаганнях брали участь військовослужбовці, які зазнали травм, поранень або захворювань під час або внаслідок виконання службових обов’язків у зоні бойових дій, починаючи з 2014 року і донині. Серед учасників і військові системи МВС, зокрема нацгвардієць Сергій Кіяшко.

Сергій Кіяшко проходив службу за контрактом у Національній гвардії України з 2013 року. Він близько знайомий з війною, адже був у зоні АТО, але зізнається, що не очікував повномасштабного вторгнення.

У 2021 році чоловік звільнився з Нацгвардії та вирішив присвятити свій час родині, однак це було недовго. На момент вторгнення Сергій із сім’єю був у Запорізькій області, тож ледь не з перших днів вони опинились в окупації росіянами. Мета була одна - вижити та вибратись звідти на підконтрольну Україні територію. 

“16 березня 2022 року була можливість виїхати, окупанти пропустили колону у сіру зону і одразу почали обстріл градами. В одній з автівок був мій 3-річний син та дружина, які отримали поранення, але, на щастя, вижили”, - згадує Сергій. 

У квітні і Сергій зміг виїхати з-під російської окупації, адже тоді загарбники вже почали шукати колишніх військовослужбовців з зони АТО. Аби опинитися поруч з найріднішими, чоловіку довелось пройти близько десяти ворожих блокпостів. Згадує, що росіяни детально перевіряли його телефон, шукали татуювання та оглядали авто.

Незабаром родина Кіяшко знову була разом і опинилась у рідному Харкові. Сергій одразу пішов до Національної гвардії України, щоб доєднатись до сил оборони та давати відсіч російським окупантам. Спершу він отримав відмову, мовляв бійців вистачає, але після того,  як у Харкові на дитячий майданчик прилетіло 6 російських ракет і 9 людей загинуло  – Сергій не вагаючись мобілізувався. 

Спершу він пройшов навчання, а згодом вже опинився в аеророзвідці на Балаклійському напрямку і був задіяний до звільнення від російської навали населених пунктів області. Зокрема, Нацгвардія України брала участь у штурмових діях та деокупації Балаклії та Ізюма.

Далі Сергій із побратимами побував у Серебрянському лісництві на Луганщині, відбиваючи атаки росіян, та під Кремінною, де отримав травму. Про неї військовослужбовець говорити відмовляється, але ділиться, що нині триває його реабілітація та відновлення.

Також додає, що найбажаніша мрія – побачити сина і дружину до яких він має цими днями вирушати у Німеччину. Малому нині вже 5 років, а він і досі після трагічної евакуації, гостро реагує на гучні звуки.

Останні два тижні у Сергія Кіяшко були спортивно-активні, адже він брав участь у змаганнях на відбір до Національної збірної України United States Air Force Trials.

“Спорт – це найдешевший спосіб реабілітації після поранення. Є військові, які після отриманого поранення опускають руки, а є й ті, хто втративши кінцівки думає, що вони більше не такі, як інші. Такий психологічний стан можна врятувати лише спортом, я вважаю”, - запевняє Сергій Кіяшко.

Нацгвардієць здобув два четвертих місця на гребному тренажері, однак обіцяє наступного року повернутися та потрапити у трійку кращих. 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали