Підрозділами НГУ у 2024 році знищено майже 250 розвідувальних і ударних БпЛА противника, вартістю близько 55 млн доларів

clock
28.10.2024 17:35

Про це розповів командувач НГУ бригадний генерал Олександр Півненко.

“Враховуючи досвід ведення бойових дій і розвиток технологій, Нацгвардія адаптуємо організаційно-штатну структуру, щоб вона відповідала нашим завданням, аби наші підрозділи були ефективними, а особовий склад максимально збереженим. У державі активно розвивається напрямок безпілотних систем, створено Сили безпілотних систем у складі ЗСУ. Це вимога часу. Так само ця структура розбудовується у Нацгвардії України", - зазначив командувач НГУ.

Вів зауважив, що наразі у Національній гвардії діють окремо створені загони із застосування безпілотних систем. Підрозділ ударних БПЛА 27-ї Печерської бригади був створений у 2022 році. Ще два загони – “Крила Омеги” і “Тайфун” – створені у 2024 році.

“Для їхньої ефективності ми запровадили навчальну програму, підбираємо особовий склад, який має хист та здібності швидко опановувати БпЛА різних типів. В рамках концепції розвитку безпілотних систем Нацгвардії визначено складові підготовки екіпажів безпілотних систем. За основним курсом вона триває до чотирьох тижнів. Далі – опанування специфіки залежно від типу БПЛА і завдань на ділянці фронту”, – додав командувач НГУ

Підрозділи, які застосовують БПЛА і безпілотні системи загалом, – це невід’ємна складова на полі бою, на ділянках прикриття кордону, під час проведення пошуково-рятувальних заходів, охорони об’єктів критичної інфраструктури. У районі ведення бойових дій це аеророзвідка, коригування артилерійського вогню, ураження живої сили і техніки, позицій і логістики противника.

“У росіян велика кількість розвідувальних БпЛА типу «ZALA», «Орлан», «Supercam» з великою дальністю польоту понад 100 км від місця запуску. Тож, ми маємо реагувати і на цю загрозу, щоб не допустити проведення противником розвідки і наших передових позицій, і тилових. Саме тому, ще один поштовх для нашого розвитку і ефективності – це знищення дронів-розвідників противника нашими FPV-дронами”, – повідоми бригадний генерал Олександр Півненко.

Підрозділи Національної гвардії вже мають результати, які вражають. Підрозділами НГУ у 2024 році знищено майже 250 розвідувальних і ударних БпЛА противника:

  • «Zala» – 123 одиниці;
  • «Supercam» – 75 одиниць;
  • «Орлан» – 28 одиниць;
  • Інші розвідувальні й ударні – понад 20 одиниць.

За словами командувача НГУ, сумарна вартість знищених БпЛА наразі сягає $55 000 000.

“Безпілотні системи розвиваються в Україні, держава допомагає розвивати і фінансувати цей напрямок. У нас вже є власні майстерні, де ми складаємо дрони, де ведеться робота над їх доопрацюванням. Є можливість проводити налаштування, ремонт, дефектування.А для розуміння, яким чином можна цю роботу нарощувати і вдосконалювати, – ми створили Центр управління та аналізу застосування безпілотних систем. Інформація, яку збирають у ньому з різних підрозділів, – дає змогу провести аналіз застосування і ефективність виконання завдань цими підрозділами. Системність, наполеглива робота і наше бажання бути на крок попереду противника – дає результат”, – заначив він.

Національна гвардія України 

Схожі матеріали