МВС та UNFPA нарощує співпрацю щодо ефективного реагування на сексуальне насильство в умовах війни

clock
13.05.2022 12:46

Сьогодні, 13 травня, заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко провела зустріч Головою Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Хайме Надалем.

У зв’язку зі збройною агресією рф на території України, сторони розширюють співпрацю у частині реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з війною. UNFPA надаватиме допомогу українським правоохоронцям у документуванні сексуальних злочинів, вчинених російськими окупантами, а також постраждалим. 

Катерина Павліченко поінформувала, що в декількох областях України, а саме на Київщині та Сумщині, функціонує спеціалізована поліцейська мобільна група для виявлення та розслідування фактів сексуального насильства проти мирних жителів. Поліцейські спільно з психологами проводять бесіду з цивільним населенням, опрацьовують інформацію про ймовірні випадки зґвалтувань та інших злочинів сексуального характеру, надають психологічну допомогу. Далі такі групи будуть масштабуватися та працювати на інших деокупованих територіях. 

"Особливої актуальності у розрізі воєнних злочинів набувають статеві злочини. Вони є дуже латентними, про них не хочеться говорити та навіть згадувати. Ця рана потребує довгого комплексного лікування. Наше завдання - виявити потерпілих, задокументувати та розслідувати ці злочини, і головне - орієнтувати постраждалих на отримання комплексної допомоги: соціальної, психологічної, реабілітаційної, медичної, юридичної", - наголосила заступниця очільника МВС. 

Своєю чергою, Хайме Надаль розповів, що UNFPA наразі надає соціально-психологічні послуги постраждалим, які пережили насильство, у 12 регіонах України. 

"Фахівці Фонду ООН у галузі народонаселення здійснюють виїзди у віддалені населені пункти і вздовж лінії зіткнення та надають соціально-психологічну допомогу постраждалим від гендерно зумовленого насильства", - сказав він.

Крім цього, сторони продовжуватимуть роботу щодо протидії домашньому насильству та впровадження засобів електронного контролю за кривдниками.

Департамент комунікації МВС України 
Фото Андрія Новицького

Схожі матеріали