Катерина Павліченко: Питання евакуації дітей із прифронтових регіонів – гострий гуманітарний виклик

clock
08.08.2024 12:00

Про це заявила заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко в інтерв’ю «Укрінформ»

Коли ведуться активні бойові дії, працівники поліції, ризикуючи власним життям, виїжджають у ці регіони і здійснюють евакуацію мирного населення, насамперед дітей та людей похилого віку.

«Ми проводимо масштабну інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо цього, але бувають випадки, коли дорослі, також батьки з дітьми  відмовляються від евакуації. Як от із родиною Еліни Федоренко з Авдіївки. Дівчинка померла від серцевого нападу.  Хоча цього можна було б уникнути, якби батьки вчасно погодилися на евакуацію»,- говорить в інтерв’ю Катерина Павліченко.

Якщо батьки або інші дорослі відмовляються від такої евакуації, то працівники поліції змушені вживати певних правових заходів.

 Заступниця Міністра повідомила, що у цьому питанні пріоритет – саме безпека дітей, а не покарання батьків. Проте інколи щодо батьків складають адмінматеріали – за невиконання ними обов’язків щодо виховання дітей. У деяких випадках уже настає кримінальна відповідальність – коли йдеться, наприклад, про залишення в небезпеці.

«Хотілося б, звісно, щоб таких випадків було менше. І також щоб люди розуміли й усвідомлювали небезпеку, та ще й якщо в родині є дитина, і погоджувалися на евакуацію», - підсумувала Катерина Павліченко.

Повне інтерв’ю можна прочитати за посиланням.

Департамент комунікації МВС України

 

Схожі матеріали