Цивільний захист, освітня безпека та розмінування: Ігор Клименко провів засідання Комісії «Політика безпеки»

clock
27.05.2024 20:08

Сьогодні, 27 травня, в Міністерстві внутрішніх справ України відбулося засідання Комісії «Політика безпеки» Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України під головуванням Глави відомства Ігоря Клименка.

Також у заході взяли участь заступник Глави МВС України Олексій Сергєєв, Голова Національної поліції Іван Вигівський, т.в.о. Голови ДСНС Андрій Даник, представники Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, Міністерства освіти і науки, Міністерства економіки, обласних військових адміністрацій, ДСНС, Національної поліції України, народні депутати та інші.

Головними темами засідання стали питання щодо змін у законодавстві у сфері цивільного захисту, впровадження Державного реєстру територій, забруднених вибухонебезпечними предметами, та обговорення перших результатів впровадження проєкту служби освітньої безпеки.

На початку засідання Глава МВС Ігор Клименко наголосив, що обговорення цих питань є пріоритетними для України, адже від цього залежить формування безпекового середовища в цілому відповідно до умов сьогодення.

«Цивільний захист – це пріоритетне питання для МВС. Війна триває і ворог продовжує цілеспрямовані обстріли цивільної та критичної інфраструктури. Відповідно запит людей на безпеку лише зростає. Саме тому, нам довелося практично докорінно змінювати всі раніше діючі інструкції та вимоги щодо облаштування захисних споруд, систематизувати їх облік та покращувати процес інформування громадян», – зазначив Міністр.

Своєю чергою, т.в.о. Голови ДСНС України Андрій Даник доповів про те, скільки наразі захисних споруд відповідають вимогам та як здійснюється перевірка укриттів:

«Наразі близько 84% укриттів повністю відповідають вимогам. Щоквартально спільна комісія з ДСНС України та органів державної влади здійснює перевірку сховищ. Крім того, зараз активно допрацьовується нормативна база щодо збільшення кількості модульних укриттів».

Також очільник ДСНС поінформував щодо ситуації зі сховищами на прифронтових територіях.

Окремо присутні порушили питання замінованості України та впровадження Державного реєстру територій, забруднених вибухонебезпечними предметами. Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко зазначив, що попри постійні атаки ворога Україна продовжує розміновувати землі, адже від цього залежить економіка країни. Утім він наголосив, що повноцінно запустити цей процес буде можливо лише після завершення бойових дій.

«Незабаром плануємо запустити Державний реєстр територій, забруднених вибухонебезпечними предметами, за який відповідатиме ДСНС України. У цей реєстр будуть вноситись інформаційні дані щодо власника даної території, межі та типи вибухонебезпечних предметів, які можуть бути на даній території. В подальшому Урядом на підставі наявної інформації будуть виплачуватись компенсації власникам землі на розмінування», – розповів Ігор Клименко.

Зі свого боку, заступник Голови ДСНС України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Роман Примуш доповів, що наразі близько 156 тисяч квадратних кілометрів є потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами і для кращої взаємодії щодо розмінування потрібно запустити даний Реєстр:

«В Реєстрі буде відображатися інформація про суб'єкти, які проводили обстеження, опис операції, яка там проводилася, конкретне місце знаходження території з відповідним кадастровим номером і частина цієї ділянки, яка є на даний момент забруднена».

Також на засіданні було обговорено перші результати впровадження проєкту Служби освітньої безпеки та подальші виклики та завдання у цьому напрямку.

Начальник управління організації служби освітньої безпеки Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України Надія Ситник зазначила, що попри війну заклад освіти має залишатись безпечним місцем для дітей, саме тому МВС спільно з Міносвіти запустили даний проєкт. Вона розповіла, що кожен інспектор Служби освітньої безпеки буде працювати в заздалегідь визначеному і закріпленому за ним закладі загальної середньої освіти, а географія розташування цих закладів охоплюватиме всі регіони держави, які не знаходяться під окупацією.

«До правоохоронної функції офіцерів СОБ буде належати здійснення координації пропускного режиму, патрулювання пришкільної території, щоб жодна стороння особа чи підозрілий предмет не загрожували безпеці дітей. Також вони будуть виявляти, припиняти та реагувати на вчинення правопорушень на території закладу освіти», – зазначила Надія Ситник.

По завершенню наради присутні домовились й надалі тримати на контролі дані питання та активізувати зусилля для реалізації обговорених ініціатив. Зокрема, планується прискорити впровадження Державного реєстру територій, забруднених вибухонебезпечними предметами, та забезпечити повне функціонування проєкту Служби освітньої безпеки у всіх регіонах країни. 

Крім того, було вирішено посилити перевірки та удосконалити нормативну базу для збільшення кількості укриттів.

 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали