Щорічно бюджет України недоотримує близько 50 мільярдів гривень через тіньовий ринок підакцизних товарів – Денис Монастирський

clock
30.11.2021 12:28

З 1 листопада, за наказом міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, МВС розпочало операцію «Акциз». Основна мета - припинити нелегальну торгівлю без сплати податків на ринках палива, лікеро-горілчаних та тютюнових виробів.

Лише за перший місяць оперативних заходів співробітники поліції склали протоколів про порушення правил торгівлі підакцизними товарами більше ніж за останніх півтора року.

З першого листопада поліція перевірила - понад 86 тисяч об’єктів, провела 384 обшуків, відкрила 141 кримінальне провадження. Правоохоронці вилучили понад 1 мільйон пачок тютюнових виробів та 400 кг подрібненого тютюну, більше як 246 тис. літрів алкогольної продукції, майже 103 тис. літрів етилового спирту, 18 автомобілів, які здійснювали перевезення підакцизної групи товарів. А також 3,5 тис. марок акцизного податку з ознаками фальсифікації.

Під час перевірок нелегального ринку пального лише за останні 10 днів розпочато 87 адміністративних та 13 кримінальних проваджень.  Із незаконного обігу вилучено майже 8 тис. тонн пального, що оцінюється в близько 100 млн грн, а також 141 одиниць спеціалізованого обладнання.

Наприклад, у Харкові поліція викрила підпільне виробництво пального - вилучено продукцію та обладнання на 192 млн грн. Як встановили правоохоронці, незаконне виготовлення пального у промислових масштабах організував приватний підприємець з Харкова, залучив власника мережі АЗС та службовців товариств у сфері виготовлення нафтопродуктів. Для виготовлення «товару» низької якості облаштували на території одного з населених пунктів Харківського району підпільний мінізавод. Шляхом додавання різних хімічних присадок отримували «бензин», який реалізовували під виглядом «Євро-95».

На Миколаївщині викрито та припинено діяльність чотирьох цехів із виготовленням фальсифікованої алкогольної продукції та вилучено 14 тисяч літрів спиртового контрафакту, також виявлено понад 53 тисячі підакцизних пачок тютюнових виробів.

На Львівщині викрито підпільний цех із виготовлення тютюнових виробів. Місцеві поліцейські під час тільки двох спецоперацій вилучили обладнання та нелегальної продукції на суму понад 30 млн грн.

Схожі матеріали