З початку року піротехніки ДСНС вилучили та знищили понад 33 тисячі вибухонебезпечних предметів

clock
21.07.2020 06:39

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Лише впродовж минулої доби, 20 липня, здійснено 61 виїзд, під час яких виявлено 340 боєприпасів.

Так, 20 липня до Служби порятунку надійшло повідомлення про те, що під час будівництва приватного будинку у м. Одеса, робітники виявили схожий предмет на гранату Ф-1 та зателефонували до Служби «101». Прибувши на місце виклику, піротехніки обстежили територію та виявили 265 вибухонебезпечних предметів з яких: 54 одиниці гранати Ф-1; 28 підривників до артснарядів; 11 мінометних мін 82 мм; 1 мінометна міна 120 мм; 29 артилерійських снарядів 37 мм; 17 артилерійських снарядів 45 мм; 23 артилерійських снарядів 75 мм; 2 артилерійських снаряди 152 мм. Усі боєприпаси будуть знищені у спеціально відведеному місці.

19 липня на Сумщині групою піротехнічних робіт проведено роботи зі знешкодження 8 артилерійських снарядів, 47 мінометних мін, 5 вибухників та гранати Ф-1 часів Другої світової війни. Вибухонебезпечні предмети піротехніки вилучили, вивезли у спеціально відведене місце і знищили шляхом підриву.

18 липня фахівці групи піротехнічних робіт Управління ДСНС України у Чернівецькій області знищили протитанкову міну, яку було виявлено у місті Чернівці. Вибухонебезпечний предмет фахівці вивезли у безпечне місце та знищили шляхом підриву.

На Кіровоградщині 17 липня саперами Управління ДСНС України у Кіровоградській області було проведено знищення двох вибухонебезпечних предметів часів минулої війни – артилерійські снаряди калібру 76 та 152 мм, що були виявлені напередодні громадянами під час земляних робіт у Маловисківському районі.

Того ж дня, група піротехнічних робіт Управління ДСНС України у Житомирській області знищила 3 боєприпаси часів Другої світової війни.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей.

Так, упродовж 20 липня підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводиться ООС, було обстежено 1,68 га території та виявлено і вилучено 34 ВНП.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 33 тис. 850 вибухонебезпечних предмети, у тому числі 452 авіаційні бомби.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

- торкатися підозрілого предмету або пересувати його;

- заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;

- здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання;

- намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та в жодному разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси.

ДСНС України

Схожі матеріали