Василь Дурдинець: Робити людям добро і віддано служити інтересам України (ФОТО, ВІДЕО)

clock
28.09.2017 06:00

Виповнилося 80 років відомому в Україні й далеко за її межами державному та політичному діячеві Василю Васильовичу Дурдинцю. Крім того у 2017-му видатний ювіляр святкує ще й 60-ліття трудової діяльності, яка тісно пов’язана з системою органів внутрішніх справ України.

За шість десятиріч багатогранної діяльність на ниві державотворення Василь Дурдинець доклав значних зусиль для становлення, розвитку й зміцнення суверенітету, визнання України світовою спільнотою як демократичної держави та формування її авторитету на міжнародній арені. Ювіляр зробив вагомий внесок у гарантування національної безпеки країни й населення, запобігання надзвичайним ситуаціям, зміцнення обороноздатності України, правоохоронних органів, боротьбу з організованою злочинністю та корупцією.

Шлях Василя Васильовича, як він сам зізнається, був не простий з великою кількістю випробувань, але він зміг гідно впоратися з ними. Попри непрості виклики й ситуації, не здавався й жодного разу не поступився своїми життєвими принципами. Вірний їм лишається й сьогодні. «Я жив чесно, живу чесно і житиму чесно, скільки мені відведено», – говорить Василь Дурдинець. І правдивість цих слів підтвердять багато видатних українців, яким доводилося працювати пліч-о-пліч з сьогоднішнім ювіляром: президенти України, парламентарі й урядовці, діячі науки, освіти й культури, ветерани, чорнобильці, його вдячні учні й послідовники, і, безперечно, наші співвітчизники.

Народився Василь Дурдинець на Закарпатті 27 вересня 1937 року. Його батьків і пращурів у селі Ромочевиця Мукачівського району шанували за чесність і працьовитість. Ці віковічні цінності роду Дурдинців і були основою виховання майбутнього державного діяча.

Освіту Василь Дурдинець здобував у Львівському державному університеті імені Івана Франка, де брав активну участь у громадській роботі. Завершивши з відзнакою юридичний факультет вишу, працював у комсомольських і партійних органах.

У 60 році – випускник Львівського державного університету на початку трудової діяльності

У 1978 році Василь Дурдинець призначений заступником Міністра внутрішніх справ УРСР, а з 1982-го до лютого 1991 року працював першим заступником глави правоохоронного відомства.

У 1986-му, коли стався вибух на Чорнобильській АЕС, Василь Дурдинець очолював Штаб МВС України з питань боротьби з наслідками Чорнобильської катастрофи. Понад 50 діб він перебував безпосередньо в Чорнобилі та Прип’яті. Згодом, активно сприяв створенню міцної і справедливої законодавчої бази соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Депутатський період у житті Василя Дурдинця розпочався у 1990-му. Цього року та 1994-го його обирали народним депутатом України. З 1991 року він – член Президії і голова постійної комісії Верховної Ради України з питань оборони і державної безпеки. 29 січня 1992 року обраний першим заступником Голови Верховної Ради України.

Під час засідання Верховної Ради України: у президії – Голова Парламенту Іван Плющ і перший заступник Василь Дурдинець (1993 р.)

У липні 1995 року Василь Дурдинець увійшов до складу Кабінету Міністрів України як віце-прем'єр-міністр з питань державної безпеки та надзвичайних ситуацій. А 18 червня 1996 року – призначений першим віце-прем'єр-міністром України і водночас продовжував головувати у Координаційному комітеті боротьби з корупцією й організованою злочинністю при Президентові України.

У червні-липні 1997 року Василь Дурдинець виконував обов'язки Прем'єр-міністра України.

Наприкінці липня 1997 року призначений директором Національного бюро розслідувань України.

Міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Василь Дурдинець працював на місцях надзвичайних подій місяцями

У 1999-2002 роках Василь Дурдинець обіймав посаду Міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Раніше – у 1996 році – він виступив ініціатором створення Міністерства надзвичайних ситуацій. Наполегливо і цілеспрямовано забезпечив реалізацію державної політики у сфері національної безпеки в частині захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій.  У серпні 1999 року став представником України в постійних органах Частково відкритої угоди Ради Європи щодо запобігання, захисту та надання допомоги в разі великих природних і техногенних катастроф.

Конференція ООН про хід ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (1999 р.)

Був у діяльності Василя Дурдинця і дипломатичний період: З грудня 2002-го по вересень 2003-го він – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорській Республіці.

Справа, якій Василь Дурдинець присвятив чимало років свого життя і якою продовжує ревно займатися й понині, – соціальний захист і забезпечення потерпілих від наслідків Чорнобильської катастрофи. У червні 2004 року його обрали головою Української асоціації «Чорнобиль» органів та військ МВС і з тих пір він є її незмінним очільником.

У 1997 році Василю Дурдинцю присвоєно звання генерала внутрішньої служби України

Василю Дурдинцю присвоєно звання генерала внутрішньої служби України (1997 p.), Заслуженого юриста України (2011 p.), Почесного професора Національної академії внутрішніх справ України (1996) р.), Почесного доктора Київського університету права НАН України (2012 р.), Почесного академіка Міжнародної академії управління персоналом (2012 р.).

Глава МВС Арсен Аваков вручає Василеві Дурдинцеві орден «За заслуги» І ступеня (2016 р.)

За 60 років трудової діяльності Василь Васильович Дурдинець удостоєний 285 нагород міжнародного, державного та відомчого рівня, відзнак громадських організацій. Зокрема, він повний кавалер ордену «За заслуги», нагороджений орденами «Князя Ярослава Мудрого» IV та V ступеня, «За особисту мужність», відзнакою Президента України «Іменна вогнепальна зброя». Його успішна діяльність відзначена також трьома Почесними грамотами Кабінету Міністрів України, двома Почесними грамотами Верховної Ради України.

Незмінне життєве кредо Василя Дурдинця – робити людям добро і віддано служити інтересам України. І сьогодні, святкуючи своє 80-ліття, ювіляр продовжує працювати на ниві вдосконаленням правоохоронної системи. З 2003-го і понад 12 років він був радником Міністерства внутрішніх справ України, а нині є радником глави МВС і невтомно трудиться над.

Засідання Наглядової ради Національної академії внутрішніх справ

Крім того з 2016 року Василь Васильович очолює Наглядову раду Національної академії внутрішніх справ.

Обговорення проекту моделі підготовки кадрів для Нацполіції (червень 2017 р.)

Безцінний професійний досвід і життєву мудрість він застосовує, беручи активну участь у процесі реформування системи відомчої освіти органів внутрішніх справ, й докладає зусиль для приведення її у відповідність до найвищих європейських та світових стандартів.

Від імені усього Міністерства внутрішніх справ вітаємо Василя Васильовича Дурдинця з ювілеєм і зичимо йому міцного здоров’я й наснаги!

Департамент комунікації МВС України

 

Р.S. До ювілею Василя Дурдинця в Ужгороді вийшла друком збірка, що детально описує його життєвий і трудовий шлях. Це унікальне видання може послужити дороговказом для працівників правоохоронних органів, політиків і держслужбовців, громадських діячів і молоді. Адже приклад видатної особистості, що самовіддано й професійно, а головне – результативно працювала й продовжує працювати на благо свого народу, надихає й дає відповіді на безліч непростих питань.

Схожі матеріали