Україна та Італія тісно співпрацюватимуть у сфері безпеки та громадського порядку (ФОТО)

clock
15.02.2017 15:57

Перспективи українсько-італійської взаємодії у сфері безпеки та громадського порядку, а також можливості активнішого залучення Італії до підтримки реформування сектора цивільної безпеки України обговорили сьогодні, 15 лютого, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та Посол Італійської Республіки в Україні Давіде Ла Чечіліа.

Арсен Аваков ознайомив Посла із сутністю реформи органів внутрішніх справ України, метою яких є розбудова МВС як ефективного багатопрофільного цивільного відомства європейського зразка.

При цьому, як зазначив глава МВС, першочерговим інтересом для України у процесі реформування цивільного безпекового сектора держави є практика застосування позитивних форм і методів діяльності правоохоронних систем країн ЄС.

З метою обміну таким досвідом якраз і було створено відповідну міжміністерську експертну робочу групу за результатами домовленостей міністрів внутрішніх справ України та Італії, досягнутими в Римі навесні 2015 року.

«Незважаючи на труднощі, ми сповнені рішучості і надалі здійснювати послідовні вольові кроки з метою проведення масштабних та всеохоплюючих реформ, зокрема, перебудовуючи систему національних правоохоронних органів, спираючись на підтримку та багаторічний досвід наших європейських партнерів», – підкреслив Арсен Аваков.

Своєю чергою Давіде Ла Чечіліа високо оцінив кроки, здійснені МВС України у контексті виконання критеріїв для скасування ЄС візового режиму з Україною, а також домовленостей у межах Угоди про асоціацію, запевнивши, що в період свого головування у G-7 Італія всіляко підтримуватиме Київ на шляху реформ. Зокрема, як зазначив Посол, протягом 2017 року планується проведення близько 50 спільних заходів, пов’язаних зі співробітництвом у сфері безпеки та забезпечення громадського порядку.

Обговорюючи перспективні шляхи поглиблення співробітництва у правоохоронній сфері, співрозмовники висловилися за необхідність активізації ефективної і скоординованої взаємодії правоохоронних органів України та Італії з метою гарантувати надійну безпеку в Європі, а також рішуче протидіяти транскордонній злочинності та міжнародному тероризму. У цьому контексті Арсен Аваков запропонував розглянути пропозицію укладення окремої двосторонньої угоди щодо обміну оперативними даними стосовно транскордонної організованої злочинності.

Співрозмовники відзначили успішну імплементацію підписаної в Римі наприкінці 2015 року Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Італійської Республіки про взаємне визнання та обмін посвідчень водія.

За словами міністра внутрішніх справ України, ця Угода виявилася дуже затребуваною українцями, які постійно або тимчасово проживають в Італії. Станом на кінець 2016 року до Головного сервісного центру МВС безпосередньо від територіальних підрозділів Міністерства Інфраструктури і Транспорту Італійської Республіки (Uffici Motorizzazione) надійшло понад 2,5 тисячі запитів українських громадян на обмін посвідчень водія. Спрощена процедура дозволила громадянам України, які проживають на території Італії, заощадити значну суму коштів. Нагадаємо, попередня процедура обміну посвідчень шляхом перескладання іспитів обходилася заявникові від 600 до 1000 євро.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали