У шести областях України створять пожежні волонтерські бригади (ФОТО)

clock
19.10.2016 08:01

Про це повідомила на прес-конференції у Дніпрі радник міністра внутрішніх справ України Анастасія Дєєва.

За її словами, створення добровільних пожежних дружин у містах, які діятимуть на волонтерських засадах, – це світова практика, що «довела свою результативність у багатьох країнах».

«Наприклад, США: 72% пожежників там – це саме добровольці», – повідомила радник міністра.

Як пояснила Анастасія Дєєва, усі добровольці матимуть професійну підготовку, однак плати за свою роботу не отримуватимуть. До гасіння пожеж їх залучатимуть у разі потреби.

«Доброволець – не значить людина з вулиці. Це професійно підготовлений працівник. Такі працівники не перебувають постійно в депо, вони знаходяться на своїх робочих місцях і залучаються за потреби. У цьому є також соціальний компонент», – зазначила вона.

Як повідомила радник міністра, очікується, що до добровольчих підрозділів пожежників записуватимуться демобілізовані бійці АТО, які шукають себе в мирному житті, а також активна молодь, що хоче здобути досвід роботи.

«Чому саме шість «пілотних» областей, тому що обиралися дієздатні громади, які розуміють важливість реформи й готові брати на себе фінансові зобов’язання по створенню пожежних комплексів та їх утримання», – повідомила радник міністра.

За ії словами, під кожну громаду розробляється дуже детальна аналітична схема планування пожежної безпеки, аналізується її унікальні ризики та особливості, пропонуються методологічні рекомендації, програма підготовки та навчання як професійних пожежних, так і волонтерів.

Дніпропетровщина – перший із шести регіонів України, де спробують запустити цей проект. Наступними стануть Донецька, Київська, Вінницька, Тернопільська та Львівська області.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали