У цьому році поліція виявила понад 3,5 тисяч злочинів у сфері службової діяльності - Сергій Князєв (ФОТО, ВІДЕО)

clock
25.04.2017 12:44

Ця робота здійснюється у рамках реалізації вимог Антикорупційної стратегії на 2015-2017 роки. Майже половина правопорушень у сфері службової діяльності уже розслідувано. Про підозру повідомлено 203 хабарникам, яких задокументовано в отриманні хабарів на загальну суму 11 млн. гривень. Про це сьогодні, 25 квітня, повідомив голова Національної поліції України Сергій Князєв під час засідання колегії МВС України.

Глава Нацполіції зазначив, що згідно із завданнями, поставленими Кабінетом Міністрів України, поліції приділяє підвищену увагу посиленню протидії злочинності у сфері економічної діяльності. Зокрема, правоохоронцями виявлено 2,5 тисячі кримінальних правопорушень економічної спрямованості.

«Кожне третє з них (764) – пов’язане з використанням бюджетних коштів. За цими правопорушеннями вже відшкодовано збитки в розмірі 446 млн. гривень», – зазначив Сергій Князєв.

За його словами, поліцейськими задокументовано протиправну діяльність 101 керівника органів влади та управління, 29 керівників структурних підрозділів обласних і районних державних адміністрацій, 9 міських голів та 33 голів сільських та селищних рад. Упродовж цього року викрито 155 фактів отримання неправомірної вигоди, 69 з них – із значними сумами.

Водночас Сергій Князєв наголосив, що зусилля працівників Департаменту захисту економіки зосереджено на кількох пріоритетних напрямах. Ними, зокрема, визначені реалізація вимог Антикорупційної стратегії на 2015-2017 роки, а також захист бюджетних коштів від розкрадання.

У рамках реалізації Антикорупційної стратегії на 2015-2017 роки поліцейські упродовж цього року виявили понад 3,5 тисяч злочинів у сфері службової діяльності. З них 1557 правопорушень уже розслідувано, що є кращим результатом, ніж торік. Крім того, повідомлено про підозру 203 хабарникам, яких задокументовано в отриманні хабарів на загальну суму 11 млн. гривень.

Упродовж цього року викрито 7 організованих груп з корумпованими зв’язками. Дві з них діяли в органах місцевого самоврядування, ще по одній групі викрито в органах виконавчої та судової влади.

Сергій Князєв зазначив, що поряд з викриттям кримінальної корупції поліція документує і прояви адміністративної корупції. Зокрема, за матеріалами Департаменту захисту економіки складено 1211 адміністративних протоколів про порушення Закону України «Про запобігання корупції». Судами застосовано штраф до  321 службовця, сума накладених штрафів перевищила 850 тисяч гривень.

Відтак Сергій Князєв закликав керівників територіальних управлінь поліції приділити максимальну увагу протидії кримінальній та адміністративній корупції. Також не можна залишати поза увагою побутову корупцію, адже з нею пересічні громадяни стикаються щодня.

«Результати протидії корупції  позитивно впливають  не лише на довіру громадян до поліції, але й в цілому на імідж держави на світовій арені», – підкреслив Сергій Князєв.

У рамках роботи за таким пріоритетним напрямом роботи, як захист бюджетних коштів, зусилля поліції спрямовані на документування фактів їх розкрадання. Зокрема, такі факти викрито під час будівництва та реконструкції доріг, закупівель продуктів харчування для закладів освіти, медичного обладнання.

Крім того, правоохоронці працювали над викриттям фактів отримання так званих «відкатів» з боку розпорядників бюджетних коштів при проведенні тендерів. Упродовж цього року за ініціативою поліції  відмінено 240 таких процедур на загальну суму понад півмільйона гривень. Крім того, правоохоронці викрили чотири організованих групи, причетних до  розкрадання бюджетних коштів.

За словами Сергія Князєва, у контексті дискусії в суспільстві та в парламенті щодо земельної реформи, а також приватизації неефективних держкомпаній, пріоритетним завданням поліції на 2017 рік залишається посилення протидії злочинам у сфері земельних відносин та продовження роботи оперативних підрозділів Національної поліції щодо супроводження видатків з державного бюджету.

Департамент комунікації

Національної поліції України

Схожі матеріали