У Маріуполі обговорили перспективи створення реєстру осіб, що вчинили сексуальні злочини проти дітей (ФОТО, ВІДЕО)

clock
30.05.2017 12:07

Сьогодні, 30 травня, у м. Маріуполі відкрилася Дискусійна платформа ««Закон Меган» як складова системи захисту дітей в Україні» за участі заступника міністра внутрішніх справ України з питань європейської інтеграції Анастасії Дєєвої, заступника глави Національної поліції України – начальника Головного управління Національної поліції в Донецькій області В’ячеслав Аброськін народних депутатів Дмитра Лубінця та Мустафи Найєма, представників профільних українських та міжнародних організацій, обласної влади, громадських організацій та освітян.

Головна мета платформи – обговорення законодавчих ініціатив, направлених на посилення відповідальності осіб, що вчинили злочини проти дітей, зокрема створення відкритого реєстру осіб, що вчинили сексуальні злочини проти дітей (“Закон Меган”), а також шляхів посилення міжвідомчої взаємодії між правоохоронними органами, соціальними службами, міжнародними та неурядовими організаціями, відповідальними за захист прав дітей.

«Сьогодні Міністерство дуже комплексно підходить до захисту дітей. Ми запускаємо масштабний проект з UNICEF, націлений на перепідготовку офіцерів поліції, що у щоденній роботі мають справу з дітьми. Ми масштабуємо програму «Шкільний офіцер поліції» на всю територію України. Ми переглядаємо функціонал ювенальної превенції, щоб підвищити ефективність нашої роботи. Але без активного залучення місцевої влади та створення необхідної інфраструктури допомоги, в тому числі медичної та психологічної, комплексна система захисту дітей неможлива», – зазначила заступник глави МВС Анастасія Дєєва.

Збільшення статевих злочинів відносно дітей спостерігається не тільки в Донецькій області, а й в інших регіонах України. Значне зростання спостерігалося в 2016 році, досить багато злочинів на сексуальному ґрунті щодо дітей скоєно в 2017 році (9 злочинів проти статевої недоторканності і свободи дітей). В більшості випадків – 46 % – сексуальні злочини стосовно дітей здійснені незнайомими дитині людьми. Однак у 30 % випадків – знайомими дитині особами: сусідами, друзями, їхніми батьки. 24% цієї кількості є родичами дітей: батьки, вітчими, дядьки, брати, співмешканці матерів.

«Злочини проти дітей — це злочини проти майбутнього України. Сьогодні, особливо в умовах війни, всі наші зусилля мають бути спрямовані на комплексний захист дітей та налагодження взаємодії між поліцією, законодавцями, міжнародними організаціями та громадянським суспільством», – наголосив заступник глави Національної поліції України – начальник Головного управління Національної поліції в Донецькій області В’ячеслав Аброськін.

Учасники дискусії обговорили наявні законодавчі ініціативи та кращі міжнародні практики захисту дітей, що постраждали від сексуального насильства. Йшлося зокрема про створення реєстру осіб, що вчинили сексуальні злочини проти дітей.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали