У МВС відбулася зустріч з Послами країн «Великої сімки» та Європейського Союзу (ФОТО, ВІДЕО)

clock
23.02.2017 17:39

Про результати реформування МВС та розробку оновленої стратегії відомства йшлося сьогодні, 23 лютого, під час зустрічі міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з Послами країн «Великої сімки»  та Європейського Союзу.

У заході взяли участь перший заступник міністра Сергій Яровий, заступники міністра Вадим Троян, заступник міністра з питань європейської інтеграції Анастасія Дєєва, заступник міністра Тетяна Ковальчук, державний секретар МВС України Олексій Тахтай, голова Національної поліції України Сергій Князєв, заступник голови Національної поліції Костянтин Бушуєв, голова Держприкордонслужби Віктор Назаренко, голова державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін, командувач Національної гвардії України Юрій Аллеров та керівник Головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій.

Міжнародна делегація була представлена у складі Надзвичайного та Повноважного Посла США в Україні Марі Йованович, голови Представництва Європейського союзу в Україні Хюга Мінгареллі, голова Консультативної місії ЄС в Україні Кястутіса Ланчінскаса, Надзвичайного та Повноважного Посла Канади в Україні Романа Ващука, Надзвичайного та Повноважного Посла Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа, Надзвичайного та Повноважного Посла Великої Британії в Україні Джудіт Гофф, Першого заступника Надзвичайного та Повноважного Посла Японії в Україні Мічіо Харада, Першого заступника Надзвичайного та Повноважного Посла ФРН в Україні Вольфґанґа Біндзайля, Першого Секретаря Посольства Франції в Україні Крістофа Ле Рігольора.

За словами міністра, завдяки рішучим крокам та тісному співробітництву з міжнародними партнерами МВС фактично повністю виконало стратегію реформування, яка була розроблена у 2014 році. Зараз у МВС розробляють подальші кроки реформи на найближчі 3 – 5 років.

«Ми ведемо реформу міністерства у тісному співробітництві із нашими партнерами. Мета сьогоднішньої зустрічі – презентувати досягнуті результати та домовитися про правила гри на 2017-й рік. Я хочу, аби до 20 березня ми затвердили нову версію стратегії реформування системи МВС. Враховуючи досвід цього часу та наші досягнення, ми плануємо розробити нову версію на наступні 3-5 років. Для цього я маю візію від Президента, Кабінету міністрів та Верховної Ради України», - зазначив Арсен Аваков.

Він додав, що нова стратегія перед затвердженням Урядом, буде узгоджена з міжнародними партнерами.

«Ми розуміємо розмір бюджету, який маємо на цю роботу. З більшістю з вас ми ведемо перемовини по окремим програмам співробітництва. Тому ми плануємо підготувати програму не лише з нашим баченням, а і враховуючі спільні програми з міжнародними партнерами», - підкреслив очільник МВС.  

Голова Національної поліції України Сергій Князєв подякував міжнародним партнерам за послідовну підтримку реформи та становлення Нацполіції.

За його словами, важливо, що розбудова відомства в першу чергу розпочалася у напрямку забезпечення безумовного дотримання прав людини. За координації працівників цього підрозділу у минулому році розпочато оптимізацію ізоляторів тимчасового утримання. В 119 закладах впроваджено інформаційну підсистему міжнародного зразка «Custody record», яка дає змогу фіксувати поведінку утримуваних та дії працівників поліції у ІТТ.

Введення груп реагування патрульної поліції стало ще одним чинником, що дозволив максимально оперативно надавати допомогу громадянам, реагуючи на злочини і правопорушення. Упродовж минулого року ці групи розпочали роботу у Хмельницькій, Волинській, Львівській, Харківській та Київській областях.

«Окрім безпосереднього реагування на правопорушення на новостворені підрозділи покладено обов’язки з профілактики злочинності, підтримання публічної безпеки та порядку і надання якісних поліцейських послуг», – повідомив Сергій Князєв.

Ще одна сфера роботи поліції, що потребує нагальної розбудови – забезпечення безпеки дорожнього руху. Цю функцію буде здійснювати дорожня патрульна поліція, яка вже розпочала роботу у дев’яти регіонах держави.

«На трасах державного та міжнародного значення дорожній патруль контролює відстань понад 1,5 тис. км.», – сказав Голова Нацполіції.

Водночас вживаються заходи щодо створення якісної системи кризового реагування за допомогою мережі ситуаційних центрів НПУ. Вони стануть основою для аналізу, прогнозування ситуації та прийняття управлінських рішень упереджу вального характеру.

«Зазначу, що зазначені проекти впроваджуються за активної технічної та консультаційної підтримки міжнародних партнерів», – підсумував Сергій Князєв. 

Голова Держприкордонної служби України Віктор Назаренко відзначив, що особливим пріоритетом є забезпечення готовності до відновлення контролю над тимчасово неконтрольованими ділянками кордону на сході країни. Це потребує створення окремого угрупування та його відповідного забезпечення.

 «Першочергові завдання – це облаштування кордону з Росією, розвиток прикордонної інфраструктури, підвищення рівня боєздатності підрозділів та їх готовності до захисту кордону. Для цього формуються три прикордонні комендатури швидкого реагування, планується ще дві», – повідомив Віктор Назаренко.

Він додав, що на сьогодні відомством виконано всі заходи, передбачені планом лібералізації ЄС візового режиму. Основні пункти пропуску обладнані засобами біометрії та підключені до баз даних Інтерполу.

«Україна залишається надійним форпостом безпеки на східному кордоні Європи. І для нас вкрай важливою є підтримка іноземних партнерів», – наголосив Віктор Назаренко.

Командувач НГУ Юрій Аллеров  повідомив, що до 2020 року передбачається поступовий перехід Нацгвардії на структуру управління, яка максимально наближена до органів управління військових формувань держав-членів НАТО.

«На сьогоднішній день відповідно до стандартів НАТО удосконалено підготовку особового складу та кадрової політики, реформовано логістичну та медичну системи, змінено засади харчування особового складу», – повідомив Юрій Аллеров.

У жовтні 2016 року Національній гвардії України було надано статус Спостерігача Асоціації сил жандармерії та поліції  (FIEP) з перспективою повноправного членства в жовтні 2017 року. Крім цього, Національною гвардією реалізовується міжнародний проект «Включення системи фізичної ядерної безпеки України в структуру забезпечення глобальної фізичної ядерної безпеки» (ГФЯБ), бюджет якого складає 16 мільйонів доларів США.

За словами голови Держслужби з надзвичайних ситуацій Миколи Чечоткіна, у сучасних реаліях реформа ДСНС є вкрай необхідною. На його думку, це прямий наслідок застарілих та пострадянських підходів до врегулювання пожежної безпеки і надмірної централізації системи реагування надзвичайних ситуацій.

«Діюча система державного пожежного нагляду спрямована на покарання порушників, а не на попередження надзвичайних ситуацій та пожеж. Регулювання не сприяє налагодженню партнерства між державою і бізнесом», - зазначив Микола Чечоткін.

Таким чином, система реагування сьогодні не дозволяє утримувати необхідну кількість пожежно-рятувальних частин і здійснювати їх належне матеріально-технічне забезпечення. Через віддаленість окремих населених пунктів від державних пожежно-рятувальних підрозділів, ми не завжди маємо можливість надавати вчасно допомогу громадянам. Матеріально-технічне оснащення також не відповідає сучасним вимогам, адже 80% техніки потребує списанню.

«Нещодавно Урядом була схвалена концепція з реформування Держслужби з надзвичайних ситуацій, яка спрямована на усунення цих проблем. Реформу планується провести поетапно до 2020 року, враховуючи реформування місцевого самоврядування та проведення децентралізації. Буде вдосконалено систему управління, оптимізовано діяльність підрозділів усіх рівнів, оновлено техніку і матеріально-технічне оснащення, а також підвищено соціальні стандарти та престиж професії рятувальника», - підсумував Микола Чечоткін.

Про досягнення на шляху трансформації старих корумпованих МРЕВ у структуру якісного державного сервісу послів проінформував начальник Головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій.

«Ми вже маємо перші результати. Відкриті 15 нових сервісних центрів типу open-office з електронними чергами, системами моніторингу якості обслуговування та належною увагою кожному громадянину – від дитини до людини похилого віку, людини з інвалідністю. За підтримки EUAM успішно проведена програма стажувань у 14 областях, за результатами яких 55% стажерів були працевлаштовані», – повідомив Владислав Криклій.

Запроваджені також нові сервіси та комунікаційні стандарти, засновані на відкритості до спілкування, повному інформуванні і якісному консультуванні громадян.

У 2017 році заплановано відкриття 50 оновлених сервісних центрів МВС, оновлення співробітників фронт-офісів у 10 областях, реформу екзаменаційної системи, запровадження нових послуг, а також запуск мобільних сервісних центрів для обслуговування віддалених населених пунктів.

Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук відзначив, що функції Міністерства внутрішніх справ України є надзвичайно важливими для безпечного щоденного життя як українців, так і дипломатів та гостей країни.

«Кожна агенція Міністерства має свій розвинутий план реформ і, враховуючи набутий досвід, намагається вийти на якийсь скоординований підхід; а разом з ними – і ми як партнери», – сказав Роман Ващук.

Він додав, що програма співпраці Уряду Канади з МВС України довгострокова та різноманітна. Зокрема, 20 діючих канадських поліцейських наразі працюють пліч-о-пліч зі своїми українськими колегами.

«Наше розширене співробітництво з Нацполіцією вже дало результати, тепер йдеться про те, щоб утривалити цей успіх. Маємо надію, що вдасться створити поліцейську Академію, яка зможе брати вже освічені кадри та готувати їх для конкретного успішного включення у роботу Нацполіції», – наголосив Посол.

 

Департамент комунікації МВС України

Фото Андрія Новицького

Схожі матеріали