У МВС відбулася зустріч з Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду (ФОТО)

clock
27.10.2016 16:26

МВС надало Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду факти причетності російських політичних та військових керівників до злочинних дій у Криму і на Сході України.

Радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк зустрівся з делегацією Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), яка перебуває в Україні у рамках свого четвертого робочого візиту у зв’язку із заявою нашої держави про визнання юрисдикції МКС щодо скоєння злочинів проти людства та воєнних злочинів на тимчасово окупованих територіях АР Крим та східних районів Донецької і Луганської областей.

Йдеться про так звану другу заяву України щодо залучення до відповідальності керівників РФ і ватажків ОРДЛО за злочини проти людства і військові злочини, скоєні на окупованій частині Донецької та Луганської областей.

Сторони обговорили кваліфікацію триваючого збройного конфлікту на Сході України, ступінь заангажованості в ньому Російської Федерації, а також збір необхідної доказової бази та попередніх результатів розслідування кримінальних проваджень стосовно осіб, причетних до вчинення воєнних злочинів.

Керівник відділу аналізу ситуацій місії МКС Емерік Рожіє зазначив, що головною метою місії є активний збір бази інформації щодо вчинених злочинів, які можуть підпадати під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

На прохання представників Офісу прокурора МКС Зорян Шкіряк надав неспростовану інформацію щодо причетності російських політичних та військових керівників до злочинних дій у Криму і на Сході України, які, на його погляд, мають отримати належну оцінку в рамках вітчизняного та міжнародного права.

«Ми володіємо неспростованими доказами присутності російських збройних сил на суверенній території нашої держави, прямої участі керівництва РФ до розпалювання конфлікту та намагання призвести до подальшої дестабілізації ситуації в окремих регіонах України», - заявив Зорян Шкіряк.

На переконання радника міністра, є помилковим кваліфікувати нинішні події на територіях Луганської і Донецької областей як «внутрішній конфлікт із ознаками зовнішнього втручання» коли очевидними є факти брутальної і неприхованої агресії з боку сусідньої держави.       

 Він запевнив у  готовності МВС України до конструктивної співпраці з Офісом прокурора МКС для встановлення істини та невідворотності покарання злочинців у рамках існуючого правосуддя, включаючи міжнародне переслідування.

 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали