У Дніпрі за тиск на слідчих затримано суддю (ФОТО, ВІДЕО)

clock
08.10.2016 15:25

Суддя Жовтневого районного суду м. Дніпра був викритий у протиправній діяльності та затриманий спільними зусиллями Національної поліції України, НАБУ та Антикорупційної прокуратури одразу після одержання ним 10 тисяч доларів США.

Працівникам Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції стало відомо про факт тиску на працівників слідчих підрозділів поліції міста Дніпра з боку міського суду.

У межах захисту працівників поліції оперативниками ДВБ НП України, УВБ у Дніпропетровській області, детективами НАБУ та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою було проведено оперативні заходи по документуванню протиправної діяльності одного із суддів Жовтневого району міста.

З’ясувалося, що суддя дізнавався про матеріали кримінальних проваджень та підозрюваних у них осіб. Потім знаходив цих людей і пояснював, що у них великі проблеми, проте він має неабиякий вплив на слідчих і можливість «корегувати» хід слідства. Відтак може допомогти уникнути кримінальної відповідальності, звичайно – за «винагороду».

Суддю затримали під час спільної спецоперації трьох відомств: Національної поліції України, НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, одразу після отримання ним грошей. Під час санкціонованих обшуків у його службовому кабінеті та за місцем проживання було виявлено 55 тисяч доларів США, 13 тисяч євро, 138 тисяч гривень та ювелірні вироби.

Дії посадовця кваліфікуються законодавством, як прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням такої вигоди (ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України).

Наразі триває слідство. Якщо вину затриманого буде доведено, йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до восьми років з конфіскацією майна.

Варто зазначити, що спецоперація стала можливою завдяки підтримці міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, голови Національної поліції Хатії Деканоідзе та внесеним змінам до Конституції України в частині правосуддя. Це дало змогу оперативним підрозділам правоохоронних органів затримати суддю-хабарника без надання згоди на це Верховної Ради України.

Департамент внутрішньої безпеки

Національної поліції України

Схожі матеріали