У ДЮІ обговорили актуальні питання боротьби з торгівлею людьми в умовах збройного конфлікту (ФОТО)

clock
25.05.2017 06:08

Міжнародний круглий стіл «Актуальні питання боротьби з торгівлею людьми в умовах проведення антитерористичної операції (збройного конфлікту)» пройшов Донецькому юридичному інституті МВС України (м. Маріуполь) за підтримки Фонду Ганса Зайделя (Німеччина), Головного управління Національної поліції в Донецькій області та Маріупольської міської ради.

Тема круглого столу є продовженням багаторічного науково-практичного пошуку Донецького юридичного інституту (ДЮІ)у сфері протидії торгівлі людьми. І цього року вона викликала зацікавлення з боку науковців, представників правоохоронних органів та громадських організацій. На адресу оргкомітету надійшли понад сто тез наукових доповідей, серед яких 17 доповідей докторів наук, 32 – кандидатів наук, а також керівництва Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Нацполіції України та представників підрозділів департаменту ГУНП в Донецькій, Луганській, Харківській та Херсонській областях.

Як підкреслив ректор ДЮІ Віктор Бесчастний, проблема торгівлі людьми набула гостроти під час буремних подій на сході України, оскільки будь-який збройний конфлікт породжує широкий спектр порушень прав і свобод людини чи зловживання ними сторонами протистояння. Міжнародні спостерігачі та відповідні державні органи фіксують численні випадки порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права у різних сферах, зокрема збільшення фактів торгівлі людьми.

На важливості вироблення ефективної стратегії подолання такого негативного суспільного явища як торгівля людьми наголосили під час відкриття круглого столу начальник Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми НПУ Артем Крищенко, керівник проектів Фонду Ганса Зайделя в Україні, Республіці Молдова та Румунії Даніель Зайберлінг, радник з питань боротьби з торгівлею людьми Бюро демократичних інститутів і прав людини Тетяна ОБСЄ Котляренко, керівник програми «Людська безпека» Координатора проектів ОБСЄ в Україні Тетяна Руденко та інші почесні гості.

Над пошуком механізмів протидії торгівлі людьми учасники міжнародного круглого столу працювали в площині трьох панельних дискусій:

1) сучасні виклики та шляхи протидії торгівлі людьми в Україні;

2) актуальні питання застосування міжнародного та вітчизняного законодавства у сфері протидії торгівлі людьми;

3) історичні уроки протидії торгівлі людьми в умовах збройних конфліктів. Психологічне забезпечення торгівлі людьми.

Результатом спільної роботи учасників наукового форуму став обмін досвідом, конкретним експертним баченням, поглядами та пропозиціями, формування рекомендацій для вдосконалення форм і методів протидії торгівлі людьми в умовах проведення антитерористичної операції (збройного конфлікту), підвищення ефективності міжвідомчої та міжнародної координації зусиль у профілактиці та розслідуванні таких злочинів.

За матеріалами прес-служби Донецького юридичного інституту МВС України

Схожі матеріали