Тетяна Ковальчук: Відкриття регіонального Офісу КМЄС у Маріуполі посилить інституційну спроможність поліції

clock
26.09.2020 06:13

Ефективне співробітництво КМЄС і МВС є важливою складовою євроінтеграційних процесів, а його регіональний вимір дозволить покращити рівень професійної підготовки поліцейських відповідно до стандартів ЄС.

Про це заступниця міністра МВС Тетяна Ковальчук сказала під час урочистостей з нагоди відкриття Регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) у місті Маріуполь.

Це вже четвертий за рахунком регіональний підрозділ, який відкриває місія з моменту свого заснування у 2014 р. Три інші представництва КМЄС працюють в Одесі (з 2018 р.), Львові та Харкові (з 2016 р.), а Головний офіс розташований у Києві.

В офіційній церемонії відкриття офісу також взяли участь посол ЄС, Голова Представницвта ЄС в Україні Матті Маасікас, віце-прем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, голова КМЄС Антті Хартікайнен, голова Донецької ОДА Павло Кириленко, ключові партнери місії у регіоні, представники міжнародних організацій та посольств.

«Вiдкриття цього регiонального представництва Консультативної мiссiї ще раз пiдкреслює те, що для нас надзвичайно важливою є присутнiсть Європейскького тут, i його подальша дiяльнiсть, i розширення цiеї дiяльностi», - наголосов посол ЄС Матті Маасікас.

“Ми також розраховуємо на розширення сфери діяльності Місії за рахунок співпраці з Національною гвардією, Державною міграційною службою та поглиблення співпраці з Державною прикордонною службою”, - зазначила Віце-прем’єр-міністр Ольга Стефанішина.

«Побудова ефективної правоохоронної системи, що користується довірою людей, вимагає наполегливих зусиль, часу та ресурсів, — наголосив голова КМЄС Антті Хартікайнен. — Рішення держав-членів ЄС щодо розширення нашої діяльності у південно-східному регіоні України зумовлене твердим наміром Євросоюзу продемонструвати свою підтримку і готовність сприяти розвитку спроможностей на регіональному рівні на всій території країни. Україна має можливість продовжувати розвивати свою правоохоронну систему на місцях. Тож КМЄС готова сприяти сталому розвитку регіону, надаючи своїм партнерам рекомендації стратегічного характеру і ресурсну підтримку».

У Регіональному представництві КМЄС у Маріуполі працюють 20 експертів із 10 країн (Бельгія, Болгарія, Хорватія, Чехія, Естонія, Фінляндія, Німеччина, Нідерланди, Румунія та Україна). Експерти з Європейського Союзу допомагатимуть місцевим партнерам КМЄС розбудовувати інституційну спроможність. Для цього експерти проводитимуть стратегічні консультації, братимуть участь у розробленні стратегій, проводитимуть тренінги та надаватимуть технічну підтримку (зокрема, є можливим і надання обладнання).

Вітаючи створення нового підрозділу КМЄС, заступниця міністра внутрішніх справ відзначила важливість цього рішення.

«Підтримка наших правоохоронців у цьому регіоні, де поліція змушена виконувати свої обов’язки в об’єктивно складних умовах, є необхідною для забезпечення безпеки і порядку, а отже стабільності регіону», – відмітила Тетяна Ковальчук.

Також заступниця міністра висловила очікування на реалізацію домовленостей із європейськими партнерами щодо підтримки навчального центру ГУ НПУ в Донецькій області, оскільки якісна підготовка правоохоронців є передумовою надання якісних поліцейських послуг.

«Підтримки партнерів потребує Донецький експертно-криміналістичний центр, без належного забезпечення якого неможливе ефективне проведення слідчих дій», – зазначила Тетяна Ковальчук.

Разом із тим Тетяна Ковальчук додала, що МВС розраховує на підтримку груп швидкого реагування та мобільних пересувних постів поліції, допомогу у встановленні модульних центрів для блок-постів і патрульних постів.

«Звичайно ми мусимо продовжити розбудову патрульної поліції, як тієї ланки, яка найтісніше співпрацює з громадськістю, з окремою увагою на розбудову контактних пунктів у сільській місцевості.

Наша мета – гарантувати відчуття захищеності і безпеки громадянам у будь-якому регіоні нашої держави», – зазначила Тетяна Ковальчук.

Ідея реалізації цього локального проекту полягає у розширенні можливостей регіональних сил поліції надавати ефективні професійні поліцейські послуги.

 

Схожі матеріали