Стратегія у сфері обігу наркотиків на 2020-2030 рік повинна включати механізми боротьби з наркоманією і реабілітацію

clock
27.11.2019 11:08

В Україні необхідно сформувати нову Стратегію на 2020-2030 роки у сфері обігу наркотиків.

Про це під час Другої міжнародної конференції заявила начальник Управління забезпечення формування політики у сфері протидії наркозлочинності МВС Анна Круглова.

«Формуючи наркополітику в Україні та будуючи Стратегію у сфері обігу наркотиків на 2020 -2030 рік необхідно враховувати іноземний досвід. На сьогоднішній день державна політика у цій сфері потребує значного вдосконалення. Нова стратегія має містити такі цілі – створення системи моніторингу стану поширення наркоманії серед населення, удосконалення механізмів протидії розповсюдженню наркотичних засобів через мережу інтернет, підвищення ефективності контролю речовин, що потрапляють на територію нашої держави законним шляхом. Також важливими є умови реабілітації осіб, які вирішили повернутися до здорового способу життя», - наголосила Анна Круглова.

Вона зазначила, що  в Україні велика проблема вживання наркотиків у підлітковому віці. А це найбільш уразлива категорія нанесення. Вживання наркотичних засобів у немедичних цілях – це прямий шлях до захворювання на віл СНІД та погіршення кримінальної ситуації.

«Статистика свідчить, що сьогодні в Україні понад 2 мільйони людей, які страждають від наркозалежності. На жаль, в Україні відсутня юридична норма, яка б вважала таких людей хворими, а не злочинцями.  Відповідно, це не дозволяє проводити нормальну реабілітацію та ре соціалізацію та позбавляє спеціалізованої медичної допомоги», - підкреслила начальник Управління забезпечення формування політики у сфері протидії наркозлочинності МВС.

Анна Круглова додала, що не менш важливим заходом у протидії наркозлочинності є профілактика наркоманії.  «В Україні створено лише один державний центр, де людям можуть допомогти боротися із залежністю. Тому, в новій стратегії протидії наркозалежності необхідно розробити програму відкриття таких державних закладів», - підкреслила вона.

Гуманітарний координатор ООН в Україні Оснат Лубрані наголосила, що Україна, Молдова, Білорусь як і багато інших країн продовжують боротися з наркоторгівлею та активно діляться набутим досвідом між собою. Ця проблема потребує консолідації зусиль - МВС, МОЗ та Міносвіти.

«Боротьба з наркоторгівлею повинна включати в себе як протидію вживання наркотиків кожною залежною людиною, так і відповідну реабілітацію. Крім того, повинні бути запроваджені освітні програми, які б пояснювали всю небезпеку вживання наркотиків», - сказала Оснат Лубрані.

 

Департамент комунікації МВС України

 

 

 

 

Схожі матеріали