Співробітники Держприкордонслужби знайшли вкрадені з Італії картини світових митців (ФОТО, ВІДЕО)

clock
13.05.2016 06:34

17 знайдених картин таких митців як Рубенс, Тінторетто, Пізанелло, Каротто, Ганс Де Йоде та Мантенья та інших оцінюються на суму близько 16 мільйонів євро. Мистецтвознавчою експертизою було підтверджено оригінальність полотен.

Твори мистецтва, які викрали з музею «Кастельвеккьо» (Верона, Італія), знайшли співробітники Держприкордонслужби спільно з військовою прокуратурою Південного регіону. Картини були викрадені ще наприкінці листопада минулого року. 
Віднайти полотна на острові Турунчук, що на Одещині, правоохоронцям вдалося в результаті тривалих та кропітких оперативно-розшукових заходів. Картини вже були підготовлені до контрабандного переміщення з України на територію Молдовської Республіки.

Отримавши інформацію про слід викрадених в Італії шедеврів мистецтва, співробітники прикордонного відомства розпочали низку оперативно-розшукових заходів. 
Хід операції на особистому контролі тримав Президент України.

Пошуки проводилися в рамках кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за матеріалами оперативної справи Державної прикордонної служби України.
Для переховування картини були незаконно переміщені в Одеську область, можливо з використанням міжнародних поштових перевезень. Слідство також встановило членів транскордонної злочинної групи, серед яких були громадяни України, Молдови та Росії, а також осіб, які мали збувати полотна в Україні та Росії.
Викривши злочинну групу та схему переміщення картин, слідчо-оперативна група у складі прикордонників та співробітників військової прокуратури віднайшла схрон неподалік придністровського сегменту українсько-молдовського державного кордону, де знаходилися викрадені полотна. 
Також під час оперативних заходів прикордонники отримали дані, що розшук картин перебуває і у сфері інтересів ФСБ РФ, а крадії взяті нею під свій контроль. Крім того, ФСБ планувала власну операцію з вивезення картин до Придністров’я, яке є підконтрольним Росії.

 

За матеріалами прес-служби АДПС

 

Схожі матеріали