«Ситуація в Затоці стала можливою через фальсифікації на виборах», - Ігор Купранець (ФОТО, ВІДЕО)

clock
14.12.2016 16:42

Про це заступник глави Національної поліції України – начальник Департаменту захисту економіки заявив сьогодні, 14 грудня, під час конференції «Виборчі злочини та відповідальність: виклики та можливі рішення».

Ігор Купранець повідомив, що на початку робота оперативних підрозділів була націлена на перешкоджання розкраданню державних земель у Затоці. Під час проведення оперативних заходів, направлених на запобігання цим злочинам, поліція встановила: група, яка діє в Одеській області, безпосередньо в Затоці, зародилася саме завдяки виборчому процесу.

«Коли ми почали аналізувати ці моменти, зрозуміли, що вибори в окремо взятому невеличкому регіоні досить нескладно зробити. Для цього необхідно мати діючого голову сільради, паспортиста сільради, підконтрольні правоохоронні органи рівня районного – і решта робиться абсолютно просто», – розповів Ігор Купранець.

За його словами, на протязі 2015 року у селища з виборчим населенням 1400 чоловік було завезено 750 людей. Вони упродовж кількох місяців були прописані на території Затоки. Правоохоронці зафіксували факти, коли у квартирі площею 32 кв. м на той час було прописано 70 чоловік, а у нежитловому приміщенні однієї з баз відпочинку – 330.

Заступник глави Нацполіції повідомив, що люди отримували половину грошей у момент прописки, решту коштів їм обіцяли після виборів. Суми варіювалися від 500 до тисячі гривень.

«Правоохоронні органи місцеві цього не могли не бачити, забезпечивши проведення відповідних виборів», – зазначив Ігор Купранець, додавши, що представники ВГО «ОПОРА» виявляли ці факти і повідомляли до правоохоронних органів. За цими зверненнями були відкриті кримінальні провадження, однак їх закрили на місцевому рівні.

«За нашою інформацією на сьогодні, було роздано землі, ринкова вартість якої 15-20 мільйонів доларів», – зазначив Ігор Купранець, додавши, що слідчі аналізують зібрані докази та проводять досудове розслідування у межах відкритих кримінальних проваджень.

Нагадаємо, поліція провела у Затоці масштабну операцію з припинення діяльності ОЗУ, до складу якого входили чиновники місцевих органів влади, місцеві судді, прокурори, працівники СБУ та Нацполіції. Угруповання займалося махінаціями із землею в курортній прибережній зоні.

Департамент комунікації Національної поліції України

Схожі матеріали