Сергій Демедюк: Кіберполіція використовуватиме систему екстреного сповіщення у випадках кіберзагроз (ФОТО)

clock
26.09.2017 14:15

Про це сьогодні, 26 вересня, повідомив начальник Департаменту кіберполіції Національної поліції України під час підписання меморандуму про співпрацю з мобільним оператором lifecell.

Меморандум було підписано за підтримки та сприяння Української Асоціації операторів зв’язку «Телас». У його межах дата-оператор lifecell передав Департаменту кіберполіції систему власної розробки для екстреного інформування в умовах надзвичайних ситуацій Emergency Notification System (ENS). Ця система стане інструментом для забезпечення оперативного інформування визначених груп осіб в умовах кіберзагроз через голосові виклики, SMS та e-mail.

У заході взяли участь начальник Департаменту кіберполіції Сергій Демедюк та головний виконавчий директор lifecell Ісмет Язиджи.

За словами керівника української кіберполіції, відомство продовжує посилювати співпрацю з приватним сектором у сфері забезпечення кібербезпеки.  Відтепер за допомогою отриманого програмно-апаратного комплексу підрозділ матиме можливість оперативно інформувати про кіберзагрозу завчасно визначені групи отримувачів, в тому числі ‑ і об’єкти критичної інфраструктури.

«Екстрені повідомлення надсилатимуться у випадку настання надзвичайної ситуації. Крім того, ми надаватимемо включеним до списку структурам рекомендації щодо мінімізації наслідків таких загроз», ‑ зазначив Сергій Демедюк.

Він також додав, що система екстреного оповіщення вже була успішно протестована. За її допомогою вдалося запобігти розповсюдженню шкідливого програмного забезпечення якраз у державному секторі.

«Система показала себе лише з позитивної сторони, так як ті співробітники, які отримали повідомлення про кіберзагрозу, змогли протягом 5 хвилин розповсюдити у себе у корпоративній мережі цю інформацію, чим розповсюдження цього ШПЗ було зупинено», ‑ повідомив керівник Департаменту кіберполіції.

Ісмет Язиджи повідомив, що компанія докладає максимальних зусиль до створення безпечного кіберпростору, адже від цього залежить безперервна робота мобільного зв’язку абонентів та безперебійність бізнес-процесів.

«Система екстреного сповіщення ENS в умовах антикризового управління дозволить своєчасно попереджувати про загрози, тим самим мінімізуватиме можливі негативні наслідки. Саме тому ми прийняли рішення, в рамках корпоративної соціальної відповідальності lifecell, надати систему ENS для використання кіберполіції», ‑ зазначив головний виконавчий директор lifecell.

За словами Сергія Демедюка, така система буде у нагоді не лише спеціалізованим суб’єктам надання інформації. Планується розповсюджувати її усім бажаючим, хто пройде процес верифікації. Для цього структури повинні повідомити відповідну інформацію ‑ для внесення їх до списку оповіщення.

Департамент комунікації

Національної поліції України

Схожі матеріали