Річниця створення Держприкордонслужби: військовослужбовці вшанували пам'ять загиблих побратимів

clock
03.05.2019 11:13

Сьогодні, 3 травня, у Головному центрі підготовки особового складу підрозділи Державної прикордонної служби завершили тритижневі тактичні навчання.

За легендою навчань, диверсанти прорвали лінію державного кордону і рухаються вглиб України. На зустріч їм видвинулася група швидкого реагування. Наявними засобами ураження, якими оперує комендатура швидкого реагування, це гранатомети, ЗУ, СПГ та БТР. Поставлену задачу особовий склад виконав і ворога не пустив. Навчання дозволили відпрацювати елементи управління наявними силами та засобами, а також практично відпрацювали свої дії.

Радник Голови ДПСУ Олег Слободян підкреслив, що прикордонна служба працює над розвитком комендатур швидкого реагування, які оснащені сучасною зброєю та готові реагувати на загрози миттєво.

«Такі командні навчання проводяться мінімум раз на пів року. Крім того, в Державній прикордонній службі наразі розвиваються комендатури швидкого реагування, які мають всі засоби вогневого ураження, щоб нести службу»,- наголосив Олег Слободян.

Привітати прикордонників приїхав Президент України Петро Порошенко. Глава держави наголосив, що саме прикордонники першими взяли на себе удар Росії і продовжують не тільки охороняти, але й обороняти державний кордон.

 

«Днями Україна відзначила День прикордонника. Ця дата в календарі тепер нагадує нам про історичні джерела Держприкордонслужби.

Попередні 5 років показали нам необхідність охорони державного кордону. Героям ‑ прикордонникам довелося першими вступити в бій з ворогом на найслабших рубежах держави.

За мужність і героїзм, виявлені під час виконання обов'язків, понад 900 прикордонників отримали вищі державні нагороди. Понад 70 прикордонників втратили свої життя за нашу свободу», - наголосив Петро Порошенко.

Президент згадав генерала Ігоря Момота, який загинув за Україну.

«У пункті пропуску «Довжанський» він вийшов із затисненою гранатою у руці до озброєних бойовиків. Відважний вчинок офіцера змусив ворога відступити. На рахунку Ігоря Момота не один знищений блок пост терористів, не одна знищена колона. Ігор Момот загинув в наслідок мінометної атаки, але пам'ять про нього живе», ‑ підкреслив глава держави.

Указом Президента генерал-майору Ігорю Момоту присвоїли звання Героя України посмертно. Зірку Героя отримала донька загиблого.

Також на території Головного центру підготовки особового складу відкрили пам'ятник прикордонникам, які загинули в російсько-українській війні.

На чорному граніті викарбувано 70 імен героїв, які назавжди лишились на полі бою.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали