Регулярні тренування підсилюють готовність і спроможність підрозділів ДСНС України до дій за призначенням

clock
29.07.2020 07:47

Щодня в Україні рятувальники проводять комплексну роботу щодо попередження виникнення різного роду надзвичайних ситуацій, а також перевіряють готовність підрозділів до дій за призначенням. Зокрема, фахівці ДСНС беруть участь у тактико-спеціальних навчаннях, тренуваннях та практичних заняттях, в ході яких відпрацьовуються питання взаємодії під час ліквідації різного роду надзвичайних подій.

Зокрема,  27 липня пожежно-тактичні навчання відбулись на території одного з ринків Харкова. За тактичним задумом внаслідок короткого замкнення електрообладнання на торгівельному майданчику №1 виникла пожежа. Отже першими, хто повинен був відреагувати на ввідну – адміністрація ринку. Її представники негайно вжили заходи щодо евакуації людей, сповістили рятувальників про подію за телефоном «101». До місця виклику прибув аварійно-рятувальний підрозділ 27-ої Державної пожежно-рятувальної частини у складі 1 автоцистерни. Начальник караулу дізнається від охорони про обстановку, встановлюється автоцистерна на пожежний гідрант та негайно проводиться гасіння умовної пожежі.

 На Хмельниччині того ж дня рятувальники 19 Державної пожежно-рятувальної частини м. Старокостянтинів провели навчання з ліквідації умовної пожежі на місцевому аграрному підприємстві.

Згідно з тактичним задумом, внаслідок самозаймання зерна виникла пожежа в зерносушарці. Виявивши загоряння, працівники підприємства негайно повідомили рятувальників ДСНС, котрі оперативно прибули до місця події та спільно з добровільною пожежною командою підприємства взялися за гасіння. Завдяки правильним та спільним діям, вогнеборцям вдалося ліквідувати умовну пожежу на її початковій стадії, та успішно впоратись із поставленим завданням. Загалом у навчаннях взяли участь 9 вогнеборців на 3 спеціальних автомобілях, а також залучались працівники та керівництво об’єкта.

А в Дунаєвецькому районі Хмельницької області рятувальники спільно з добровільною пожежною командою місцевого підприємства також вправлялись у ліквідації умовної пожежі.Згідно з тактичним задумом виникла пожежа в зерносушарці внаслідок самозаймання зерна. Виявивши загоряння, працівники підприємства негайно повідомили фахівців Службу порятунку, котрі оперативно прибули до місця події та приступили до гасіння. Всіх умовно постраждалих було врятовано та передано медикам. Завдяки професійним та вправним діям, вогнеборці ліквідували умовну пожежу на її початковій стадії та успішно впорались із окресленими завданнями.

Підсумовуючи тренування, організатори зазначили високий рівень фахової підготовки надзвичайників.

На Херсонщині рятувальники Білозерського району провели тактико-спеціальне навчання з гасіння умовної пожежі в будівлі районного музею ім. Дмитра Багалія. Згідно тактичного задуму через коротке замикання виникла пожежа в експозиційному залі адміністративної будівлі площею 85 кв.м. В цей час у будівлі знаходились співробітники установи. Приміщення сильно задимлене, пожежа поширюється, загрожуючи сумісним приміщенням.

На пульт зв’язку 2-ї Державної пожежно-рятувальної частини надходить повідомлення про умовну пожежу. На місце події направлено два відділення підрозділу. Перше відділення встановлює автоцистерну зі сторони провулку Харченко біля входу у виставкову залу, організовує розвідку, визначає шляхи розповсюдження пожежі, забезпечує евакуацію людей. Друге відділення встановлює автоцистерну на пожежний гідрант по вул. Д. Яворницького, прокладає магістральну лінію задля живлення водою.

Перше відділення в складі ланки газодимозахисної служби через запасний вихід організовує подачу води на захист суміжних приміщень та шляхів евакуації, забезпечує вихід людей. Умовну пожежу успішно ліквідовано. В цілому захід виявися дуже корисним як для вогнеборців, так і для співробітників музею.

28 липня рятувальники 2-го державного пожежно-рятувального поста Черкаської області спільно з місцевою пожежною командою селища Єрки провели на полі практичні навчання метою яких була ліквідація загорання пожнивних залишків.

Застосувавши 2 одиниці пожежної техніки, а також трактор місцевого сільськогосподарського підприємства, 7 рятувальників відпрацювали порядок та злагодженість дій на випадок загорання стерні або сухої трави на відкритій території.

Тренування та навчання щодо попередження виникнення різного роду надзвичайних ситуацій, а також оперативного реагування при виникненні НС триватимуть і надалі по всій території країни. Адже саме регулярні відпрацювання допомагають виявити слабкі місця та недоліки, а також підсилюють готовність і спроможність підрозділів до дій за призначенням.

 

Схожі матеріали