Прикордонники України взяли участь у Міжнародній конференції «Безпека кордонів у Східній Європі: Уроки для НАТО та партнерів»

clock
05.12.2016 09:40

Делегація Державної прикордонної служби України на чолі із першим заступником Голови Держприкордонслужби України генерал-лейтенантом Василем Серватюком взяла участь у Міжнародній конференції «Безпека кордонів у Східній Європі: Уроки для НАТО та партнерів», що відбулася 1-2 грудня 2016 року в Німеччині(м.Берлін).

Міжнародна конференція з питань безпеки кордонів у Східній Європі стала заключним в поточному році міжнародним заходом, організованим Німецьким фондом Маршалла США (GMF), за сприяння та безпосередньої підтримки НАТО, а також у співробітництві з Асоціацією зовнішньої політики та Інститутом світової політики.

Метою заключної науково-практичної дискусії було визначено обговорення пропозицій щодо подальшої  співпраці з питань удосконалення механізмів охорони державних кордонів у Східній Європі, включаючи Чорноморський регіон, враховуючи постійно зростаючі виклики та загрози, подібність обстановки в Україні, Грузії та Республіці Молдова у зв’язку із військовою агресією Російської Федерації та її політикою інтервенції, а також на основі прикладів кращої міжнародної практики.

Головним меседжем проведення ряду конференцій стала теза про те, що обмін взаємно засвоєним досвідом України, Республіки Молдова та Грузії у сфері забезпечення прикордонної безпеки має вирішальне значення як для держав-членів НАТО, так і для їх партнерів, а поєднання його з передовою практикою дозволить виробити дієві підходи та нові стратегічні пропозиції, які будуть здатні гарантувати стабільність у Східній Європі та Чорноморському регіоні.

У засіданні Міжнародної конференції взяли участь 20 вищих посадовців, експертів та науковців країн-членів ЄС та НАТО, України, Грузії, Республіки Молдова, які провели відверту дискусію з актуальних питань регіональної прикордонної безпеки. Також з окремими доповідями виступили Старший радник Департаменту зростаючих загроз безпеці штаб-квартири НАТО Мішаель Гауль, начальник відділу з питань співпраці з Російською Федерацією, Молдовою та Білоруссю Міністерства закордонних справ ФРН Ганс-Пітер Хінрішен та Директор Варшавського офісу Німецького фонду Маршалла США Міхал Барановськи.

Перший заступник Голови Держприкордонслужби України виступив із пропозицією започаткувати в рамках розвитку подальшої співпраці у визначеному форматі новий спільний проект щодо оновлення стратегії прикордонної безпеки в Чорноморському регіоні за підтримки НАТО та європейських партерів. Основну увагу стратегії зосередити зокрема на боротьбі з міжнародним тероризмом, незаконним переміщенням зброї та боєприпасів, протидії транскордонній контрабанді, включаючи наркотики, хімічну, біологічну, радіологічну та ядерну зброю, а також на забезпеченні  безпеки міжнародних морських шляхів.

Василь Серватюк під час свого виступу наголосив на тому, що лише спільний безпековий простір і колективні гарантії можуть адекватно протистояти сучасним загрозам системі регіональної безпеки, у зв’язку з чим Державна прикордонна служба України активно працює над розширенням міжрегіональної співпраці.

Учасники Конференції погодилися, що з метою посилення співпраці у в межах сформованого протягом 2016 року формату зустрічей та у розвиток партнерських відносин з НАТО необхідно продовжити співробітництво шляхом ініціювання запропонованого Українською Стороною спільного проекту.

Водночас в рамках роботи міжнародної зустрічі перший заступник Василь Серватюк обговорив питання розвитку двосторонньої співпраці прикордонних відомств України та Молдови із новопризначеним заступником Директора Прикордонної поліції МВС Республіки Молдова В’ячеславом Гарштя.

Прес-служба АДПС України

Схожі матеріали