Правоохоронці заблокували більше 500 так званих «груп смерті» та понад 200 їх кураторів (ФОТО, ВІДЕО)

clock
01.03.2017 17:08

Про це повідомили під час брифінгу, який відбувся сьогодні у столичному главку поліції і був присвячений безпеці підлітків у мережі Інтернет.

Тема функціонування так званих «груп смерті» у соціальних мережах із кожним днем стає усе популярнішою. Тож, аби привернути до неї увагу насамперед батьків, у Головному управлінні Національної поліції у місті Києві відбувся брифінг, участь у якому взяли уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, начальник Київського управління кіберполіції Департаменту кіберполіції Національної поліції України Сергій Кропива та начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у м. Києві Лариса Зуб.

Від батьків та адміністрацій навчальних закладів столиці правоохоронці отримали дев’ять звернень щодо можливої участі дітей у суїцидальних групах, із них два – знайшли своє підтвердження.

«Нині побутує дещо хибна думка, що у такі групи потрапляють лише діти із неблагополучних родин. Але насправді за нашими спостереженнями, як правило, учасниками стають ті підлітки, які не отримують достатньо уваги від батьків. Тому вони легко «переключаються» на кураторів груп у соціальних мережах, які є хорошими психологами і виявляють до підлітків інтерес та зацікавлюють виконанням певних завдань. При цьому слід відзначити і те, що у чотирьох виявлених випадках діти були у кризовому стані, вивести із якого їх допомагали і психологи, і психіатри», - зазначила Лариса Зуб.

Більше уваги безпосередньо безпеці дітей у мережі приділив Сергій Кропива, котрий розповів про профілактичну та роз’яснювальну роботу, яку проводить підрозділ. Загалом щодня до кіберполіції надходить близько 70 звернень про зникнення дітей, із яких у 15-20% підтверджуються їх участь у Інтренет-пастках:

«Ми уже заблокували більше 500 суїцидальних груп і понад 200 акаунтів організаторів та кураторів. Зараз працюємо над тим, аби їх ідентифікувати і притягнути до відповідальності».

Зазначалося і те, що при документуванні протиправної діяльності організаторів працівники кіберполіції подекуди у результаті виходять на активістів громадських організацій, які таким чином намагаються врятувати дітей від страшних вчинків. А тому закликав усіх об’єднати зусилля у виявленні осіб, які підштовхують підлітків до скоєння самогубств.

Сергій Кропива розповів і про створення фейкових «груп смерті», організатори яких є шахраями і ставлять за мету - збагачення: спочатку вони діють за аналогічною схемою, а потім дають завдання написати персональні дані батьків, ідентифікацій код та номери банківських карток. Тож правоохоронець закликав батьків провести відповідні бесіди із дітьми.

Микола Кулеба акцентував на тому, що останніми роками в Україні простежується ріст дитячих самогубств. А на одне самогубство припадає 30 спроб звести рахунки із життям. Це свідчить про те, що діти не отримують достатньо уваги від батьків. Більше того – третина дітей живе за межею бідності, чимало страждають від різного роду знущань, як-от булінг.

«Саме ці чинники сприяють тому, що підлітки потрапляють в інтернет-пастки та перебувають під впливом маніпуляторів, які мають хороші психологічні знання. Мій основний меседж сьогодні: батьки повинні робити усе, аби діти зростали і розвивалися у благополучній атмосфері, адже саме вони несуть безпосередню відповідальність за своїх дітей», - наголосив уповноважений Президента України з прав дитини.

Тож лейтмотивом брифінгу стала теза щодо об’єднання зусиль усіх профільних служб, батьків та адміністрацій навчальних закладів у проведенні серед підлітків роз’яснювальної роботи про небезпеку, яка чатує на них у мережі Інтернет.

 
Відділ комунікації поліції Києва
Схожі матеріали