Поліцейський А. Чміль після 5 місяців полону терористів служить у сумському патрулі (ФОТО, ВІДЕО)

clock
12.05.2016 11:52

Про унікальний випадок сімейної поліцейської династії сьогодні розповів міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час складання присяги сумських патрульних.
Мова йде про молодшого лейтенанта Андрія Чміля, сина в.о. начальника Конотопського відділу поліції ГУНП в Сумській області Сергія Чміля. Батько молодого офіцера - учасник бойових дій та кавалер ордена «Данила Галицького», який командував зведеним загоном УМВС Сумської області в зоні АТО. 


«Андрій Чміль був заарештований терористами «ДНР» і провів 5 місяців у полоні, саме тому, що відмовився служити у поліції сепаратистів. Аби зламати  волю Андрія, йому імітували «розстріл» - одягали на голову мішок, виводили у двір і стріляли вище голови. Після тривалих переговорів і залучення правозахисних організацій, вдалося домогтися звільнення Андрія», - розповів Арсен Аваков. 
Він підкреслив, що цей випадок - приклад честі, доблесті і справжнього патріотизму. 
«Це люди твоєї нової поліції. Це – майбутнє України та її правоохоронної системи! Полковник Чміль – спасибі Вам за сина!», - додав міністр.
Сім'я Чміль родом із Макіївки Донецької області. Доля склалася так, що з 1999 року Сергій Чміль служить на Сумщині, а його син Андрій після армії повернувся на малу батьківщину, в Макіївку, і пішов служити в міліцію. Пройшов шлях від патрульного до оперативника карного розшуку. Останнє місце служби в міліції - оперуповноважений відділу по боротьбі з економічною злочинністю Макіївського міськуправління. 
Коли терористи ДНР проголосили себе «республікою», перед донецькими міліціонерами постав вибір: служити «новій владі» та працювати у поліції сепаратистів або залишитися вірним присязі народу України. Андрій відповів чіткою відмовою. За цей вчинок йому пред'явили звинувачення в шпигунстві, мотивуючи тим, що його батько - офіцер української міліції і бере участь у бойових діях. Лише після тривалих переговорів і залучення правозахисних організацій, вдалося домогтися звільнення Андрія, який на той момент вже понад 5 місяців знаходився у полоні.
Коли Андрій опинився на волі, він поїхав до Сум та подав документи в патрульну поліцію, пройшов відбір і сьогодні почав службу в лавах патрульної поліції.

 

Департамент комунікації МВС України

 

Схожі матеріали