Питання запобігання та протидії домашньому насильству - це питання безпеки наших громадян, - Катерина Павліченко

clock
09.10.2020 08:13

8 жовтня в рамках робочого візиту до Волинської області заступниця Міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко провела зустріч з відповідальними керівниками та поліцейськими, які залучені до реагування на випадки домашнього насильства.

Метою зустрічі було інформування про заходи, які вживаються на вседержавному рівні, оскільки тема домашнього насильства набуває нової актуальності в умовах сьогодення. А також дізнатися, які проблемні аспекти існують на місцевому рівні.

«Тема протидії домашнього насильства винесена на державний рівень – останнім часом було прийнято ряд важливих стратегічних документів на державному рівні. Це і підписання Президентом Указу про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, приєднання України до «Партнерства Біарріц», а також державна соціальна програма стосовно протидії домашньому насильству, яка зараз ще перебуває на затвердженні», - зазначила Катерина Павліченко.

Заступниця Міністра зауважила, у порівнянні з минулими роками, зараз статистика стосовно звернень громадян збільшується. Це є свідченням того, що саме зараз люди навчились розпізнавати домашнє насильство, знають, куди звертатись, і, відповідно, звертаються до поліції.

Учасники наради розповіли про проблеми, з якими стикаються у повсякденній службі, виїжджаючи на виклики щодо вчинення домашнього насильства.

Зокрема, інспектор мобільної групи Олександр Таровський зазначив, що існує проблема короткого терміну утримання кривдника. «Зазвичай, опрацювання викликів про домашнє насильство забирає чимало часу, від однієї години і більше. Ми затримуємо нападника, а через три години він повертається і чинить те саме. Так це коло повторюється», - повідомив він.

Заступниця Міністра наголосила, що дане питання є актуальне та потребує вирішення на законодавчому рівні та розповіла про ті законодавчі ініціативи, які наразі перебувають у Комітетах Верховної Ради.

«Мені важливо чути позицію з регіонів для того, щоб імплементувати актуальні пропозиції в законодавчі ініціативи», - підсумувала Катерина Павліченко.

Важливим є питання невідворотності покарання для кривдника та його ефективності. обрана міра відповідальності для кривдника повинна мати належний виховний вплив. Про це сьогодні наголосили учасники наради.

Заступниця Міністра акцентувала увагу на важливості ефективного реагування, необхідності превентивної роботи та необхідності інформуванні населення з метою підвищення рівня обізнаності.

 

Схожі матеріали