Новітні технології заради безпеки: у МВС обговорили перспективи запровадження та реалізацію ситуаційно-аналітичних центрів (ФОТО)

clock
18.05.2017 19:15

18 травня у МВС під головуванням заступника міністра внутрішніх справ Тетяни Ковальчук відбулося робоче засідання щодо концепції розвитку і поширення в Україні Ситуаційно-аналітичних центрів. Їх робота будується на запровадженні інноваційної системи централізованого оперативного реагування на кримінальні загрози з використанням платформ комплексної інтелектуальної аналітики.

У зустрічі також взяли участь заступник голови Нацполіції Костянтин Бушуєв, представники структурних підрозділів МВС, Національної поліції та представники компанії LanTec.

Учасники зустрічі обговорили питання щодо необхідності створення та поширення у межах всієї країни таких Ситуаційно-аналітичних центрів, проблеми, які виникли у процесі інтеграції цього технологічного рішення по запровадженню аналітичної платформи в існуючий програмний комплекс Національної поліції України та шляхи їх подолання.

У вступному слові заступник міністра внутрішніх справ Тетяни Ковальчук зазначила: «Обравши європейський вектор розвитку і ступивши на шлях кардинальних перетворень Україна неминуче стикнулася з низкою дуже небезпечних викликів, найнебезпечніші з яких – поглиблення ризиків, пов’язаних з терористичними загрозами та зростання злочинності. Посилюючим фактором до виникнення яких, стали новітні загрози – російська агресія (гібридна війна) та триваючі бойові дії на сході України. Виникнення новітніх загроз – потребує відповідних перетворень у системі реагування на них.

Тому правоохоронна функція центральних органів виконавчої влади, які підпорядковуються та координуються міністром внутрішніх справ, зокрема Національної поліції, в сучасних реаліях значно підвищилася і потребує пошуку інноваційних рішень, спроможних створити для суспільства дійсно безпечне середовище, життєстійке до таких проявів». 

«Побудова дійсно ефективної загальнодержавної системи оперативного реагування на протиправні прояви та можливість заздалегідь передбачити їх виникнення, надасть можливість дійсно на високому рівні забезпечити превентивну функцію правоохоронних органів, як основу безпеки людини. Саме тому МВС зацікавлене у створенні і поширенні такої системи всією країною. Бо людське життя – це найвища цінність», – додала Тетяна Ковальчук.

В ході зустрічі представники компанії LanTec презентували можливості інтелектуальних аналітичних комплексів з виявлення та нівелювання кримінальних загроз, на прикладі роботи Єдиного аналітичного сервісного центру (UASC), який близько півроку працює в м. Маріуполі Донецької області.

«Одним з компонентів впровадженої у м.Маріуполь інтелектуальної системи є відеоаналітика. Сьогодні запроваджена система вже здатна розпізнавати номер, модель, марку транспорту, встановлювати, чи знаходиться він в розшуку, розпізнавати обличчя та одяг людей, виявляти скупчення людей, оцінювати щільність потоку транспорту, виявляти нетиповий рух транспорту або людини тощо. Це надає можливість правоохоронцям оперативно виявляти кризові ситуації та максимально дієво реагувати на виклики і загрози безпеці життєдіяльності особи, суспільства та держави. В подальшому, система може бути ефективно впровадженою, як для забезпечення безпеки на об’єктах критичної інфраструктури (аеропорти, вокзали, траси, кордон тощо) і підчас проведення масових заходів, так і забезпечення звичайного життя міст», - зазначив Директор компанії LanTec.

Всі учасники зустрічі зазначили, що стратегічні підходи до створення розгорнутої системи подібних центрів із застосуванням сучасних методів і новітніх технологій нададуть можливість МВС повністю реалізувати свою функцію із забезпечення внутрішньої безпеки у державі, а ЦОВВ, які входять до органів системи МВС, зокрема Національної поліції України, – підвищити результативність та ефективність виконання покладених на них правоохоронних функцій і завдань.

З цією метою будуть створюватись робочі групи, які зможуть виробити алгоритм спільних дій на реалізацію превентивних функцій та створення дійсно безпечного середовища для особи і суспільства на всій території держави у всіх напрямах, які реалізуються Центральними органами виконавчої влади, діяльність яких спрямовує і координує Міністр внутрішніх справ України.

 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали