Непрофесіоналізм адвоката призвів до порушення його іноземним клієнтом правил перебування в Україні

clock
06.09.2019 12:20

Правозахисник шукачки захисту в Україні, який некоректно роз’яснив заявниці положення українського законодавства, вкотре спровокував свою підзахисну на протиправну поведінку. 

Шановні іноземці та особи без громадянства! У черговий раз закликаємо Вас не користуватися послугами «посередників», правозахисників та інших сумнівних спеціалістів у галузі міграції, які в силу особистої зацікавленості чи у зв’язку з відсутністю належної професійної кваліфікації трактують законодавство нашої держави на власний розсуд, що в подальшому призводить до порушення іноземцями правил перебування на території України.

Так, 03 вересня 2019 року до Управління з питань шукачів захисту та соціальної інтеграції ЦМУ ДМС у м. Києві та Київській області з метою продовження строку дії довідки про звернення за захистом в Україні вкотре звернулася громадянка Російської Федерації, стосовно якої у нашій країні розпочато кримінальне провадження. Жінці роз`яснили, що наразі це неможливо, оскільки вона вже 8 місяців перебуває на території України з порушенням міграційного законодавства, а відтак має спершу сплатити штраф. У такій ситуації росіянка опинилася через отримання неправильної консультації адвоката про те, що факт відкриття стосовно неї кримінального провадження автоматично свідчить про легальність її перебування в Україні.

Під час прийому зазначеної заявниці та її адвоката працівниками ЦМУ ДМС у м. Києві та Київській області було встановлено, що під час консультування своїх клієнтів правозахисник використовує хибний аналіз законодавства України та трактує його на власний розсуд. Втім, агресивно налаштована заявниця не сприймала доводи фахівців міграційної служби про наявність порушення нею міграційного законодавства. Натомість, дозволяла собі грубо лаятися і нецензурно жестикулювати. До того ж, вона проводила відео-зйомку з можливим поширенням у соціальних мережах, чим могла нашкодити інтересам інших шукачів захисту в Україні, які на той момент перебували в приміщенні Управління і яким має бути забезпечене право на конфіденційність.

Враховуючи те, що попередній візит цієї жіночки до Управління шукачів захисту закінчився пробитими ногою дверима у кабінеті, в якому проходила співбесіда з іншою особою, яка шукає захисту в Україні, працівники міграційної служби вимушені були в черговий раз звернутися до поліції.

З метою уникнення подібних ситуацій та отримання достовірної інформації щодо порядку перебування іноземців на території України та оформлення відповідних документів, закликаємо Вас не користуватися послугами «сумнівних консультантів», а звертатися безпосередньо до підрозділів ЦМУ ДМС у м. Києві та Київській області. Нагадуємо, що незнання законодавства України та його нерозуміння не звільняє від відповідальності.

Довідково

Звертаємо увагу, що Законом України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» визначено коло осіб, які перебувають на території України на законних підставах. Статтею 22 вказаного Закону передбачено, що особам, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або кримінальна справа стосовно яких розглядається судом, до закінчення кримінального провадження, забороняється виїзд з України.

При цьому, вказана категорія осіб зобов’язана дотримуватися процедури щодо оформлення та своєчасного продовження документів, які дають їм право законно перебувати на території України.

Центральне міжрегіональне управління ДМС у м. Києві та Київській області

 

Схожі матеріали