Науковці та практики обговорили шляхи протидії корупції на міжнародній конференції у ХНУВС

clock
27.11.2020 15:03

Міжнародна науково-практична конференція «Стан та перспективи боротьби з корупцією в Україні» пройшла сьогодні, 27 листопада, на базі Харківського національного університету внутрішніх справ у онлайн форматі.

Співорганізатори заходу – Міністерство внутрішніх справ, Консультативна місія Європейського Союзу, Громадська рада при МВС, ХНУВС та ГС «Центр запобігання та протидії корупції» – поставили перед собою мету знайти шляхи підвищення ефективності державної антикорупційної політики. До заходу долучилися понад 150 учасників. Вітчизняні науковці й практики, міжнародні партнери обговорювали проблеми, що виникають у антикорупційній царині, приділяли увагу як законодавчим, так і практичним аспектам антикорупційної діяльності.

Як відзначив голова Громадської ради при МВС, радник міністра внутрішніх справ Володимир Мартиненко, попри ситуацію з пандемією, не можна лишати поза увагою ситуацію з антикорупційною кризою в Україні.

«Ми переформатували наші заходи і зустрічаємося онлайн, але активність не знижуємо. Міжнародну конференцію антикорупційної тематики у ХНУВС проводимо вдруге. І плануємо цю традицію продовжувати у наступні роки. Водночас, продовжуємо співпрацювати з нашими міжнародними партерами. Зокрема, спільно з КМЄС розробили спеціальну анкету-опитувальник для громадян. Результати опитування допоможуть побачити реальний стан корупції в країні», – повідомив Володимир Мартиненко.

Він також відмітив, що триває співпраця щодо покращення антикорупційного законодавства з Національною академією правових наук України. Нагадаємо, що у жовтні Громрада при МВС та Національна академія правових наук підписали Меморандуму про співробітництво.

Академік Національної академії правових наук України Олександр Бандурка наголосив, що корупція в країні, попри діяльність цілої низки антикорупційних органів, продовжує рости, стримуючи надходження інвестицій, негативно впливаючи на всі процеси в Україні. На думку науковця, це негативне суспільне явище слід ширше досліджувати у всіх проявах.

«Окрім відкритої, класичної корупції, що підпадає під норми Кримінального кодексу, є ще латентна. Бездіяльність, зокрема, – це теж форма корупції, що має такі ж негативні наслідки, але яку ми не досліджуємо», – зазначив Олександр Бандурка.

Ректор Харківського національного університету внутрішніх справ Дмитро Швець наголосив на актуальності тематики конференції.

«Питання, винесені сьогодні на обговорення, вкрай важливі для розвитку як держави, так і системи органів внутрішніх справ МВС», – переконаний очільник відомчого закладу вищої освіти. Окремо він звернув увагу на важливість вивчення міжнародного досвіду і висловив подяку КМЄС за плідну співпрацю в антикорупційній царині.

Своєю чергою Джозеф Джулай, старший радник із питань боротьби з корупцією Консультативної місії Європейського Союзу, розповів про зарубіжний антикорупційний досвід на прикладі Угорщини. Зокрема, йшлося про Службу національної охорони та інструменти, що нею застосовуються: моніторинг стилю життя та перевірку на доброчесність.

Як повідомив Володимир Мартиненко, за результатами конференції будуть розроблені рекомендації. Крім того, він нагадав, що 9-10 грудня у НАВС відбудеться V Міжнародна науково-практична конференція «Реалізація державної антикорупційної політики в міжнародному вимірі», де будуть підведені підсумки попередніх трьох етапів: сьогоднішнього заходу, дискусійної панелі «Особливості антикорупційної політики в Україні і зарубіжних державах», що пройшла 6 листопада на базі ЛьвДУВ у рамках Міжнародної науково-практичної конференції «Теорія та практика протидії злочинності у сучасних умовах», та ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Дискусійні питання застосування антикорупційного законодавства», що відбулася 17 листопада на базі ДДУВС.

Департамент комунікації МВС

Схожі матеріали