Нацгвардійці взяли участь у Національних змаганнях "Ігри Нескорених"

clock
14.09.2019 17:47

14 вересня на стадіоні «Піонер» в Києві пройшла фінальна частина відбору збірної України на міжнародні  змагання «Invictus Games 2020» в Гаазі. За шанс показати усьому світу український ген незламності та людської боротьби з біллю цього року змагаються 200 учасників із 23 регіонів України.

Це українські ветерани, добровольці та військовослужбовці зі Збройних Сил України, Національної гвардії Україні, Служби безпеки України та Державної прикордонної служби України, які отримали поранення, захворіли або були травмовані, виконуючи свої службові обов’язки в зоні бойових дій. Їхня ціль - долати свої поранення та страхи, демонструвати нескореність і надихати українців на рух вперед. У кожному учаснику цих змагань видніється відвага та жага бути прикладом для інших.

«Ви - приклад неймовірної сили на війні та відваги на реабілітації після неї. Ви - уособлення сили життя, ви надихаєте таких, як я. З таких, як ви – нескорених, народжується нація. І нехай у 2020 році саме наша команда здивує  весь світ своєю незламністю, характером і результатом», – сказав президент України Володимир Зеленський на відкритті Ігор Нескорених.

Воїни-спортсмени виступили на локаціях: легка атлетика (біг, стрибки в довжину, штовхання ядра, біг на візках), стрільба з лука, паверліфтинг, веслування на тренажерах, плавання, велоспорт на шосе (заїзди на спортивних і лежачих велосипедах).

Серед нескорених воїнів Національної гвардії 11 чинних військовослужбовців та 15 ветеранів. Упродовж дня вони стріляли з лука, займалися паверліфтингом, плавали, бігали та веслували на тренажері.

Гвардієць Дмитро зі Львова отримав поранення в ногу при виконанні бойових завдань свого підрозділу в 2015-му. Чоловік подолав 400 метрову дистанцію та веслував на тренажері символічно демонструючи навантаження на пошкоджену ногу.

«Я беру участь вперше. Сьогодні дебютую зі своїм побратимом, ми разом воювали. Для мене змагання – це шанс стати прикладом для свого маленького сина, для дружини, яка мене реабілітувала, для лікарів, які не втратили віри, що я зможу ходити і для тих, військовослужбовців, які думають, що після пережитого та побаченого залишається лише зупинитися і пропускати життя крізь пальці», - розповів Дмитро.

Організатори запевняють, що ці змагання не з суперником, а з самим собою, змагання з вироком своєму тілу та з війною, що лишила на них свій слід. Кажуть, що мета Ігор націлена: 40% на реабілітацію, 25% на формування спортивної етики, ще 25 – на розповсюдження цінностей змагань «Invictus Games» та лише 10 – спортивний результат.

Новий формат 2020-го року передбачає, що вирішальне значення матиме не спортивний результат, а мотивація учасника, спортивна етика та дисципліна, а також те, наскільки участь у Іграх Нескорених може бути корисною для бійців. Саме тому на Іграх фіксуватимуть результат, але не присуджуватимуть призові місця – медалі змагань отримають всі учасники. 

Для українських гвардійців це вже третя поспіль участь в Invictus Games, починаючи з 2017-го року. Тоді до змагань долучилося 6 військовослужбовців НГУ, а в 2018 – 14.

Це не єдині змагання, до яких запрошують українських гвардійців. Щороку наші воїни беруть участь у марафоні морської піхоти (Вашингтон) та у військовому марш-кидку (Шотландія).

 

* Засідання відбіркової комісії, яка обиратиме кандидатів на фінальний етап для поїздки в Гаагу, почнуться 16 вересня та триватимуть місяць. Повний склад комісії буде опубліковано на сайті Ігор.

Пресслужба НГУ

Фото Руслана Музичука, Вадима Голуба

Відео Віталія Сича та Руслана Музичука

Схожі матеріали