На конференції ОБСЄ у Відні обговорили проблему торгівлі дітьми та тероризму (ФОТО)

clock
04.04.2017 14:54

На XVII конференції ОБСЄ з питань захисту дітей та протидії дискримінації, що проходить у Відні (Австрія), відбулася панельна дискусія «Куплені терористами: діти і молодь в небезпеці». Участь у сесії взяли заступник міністра внутрішніх справ України з питань європейської інтеграції Анастасія Дєєва, заступник міністра соціальної політики Наталія Федорович та начальник Департаменту боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми НПУ Артем Крищенко.

Конфлікт на Сході України створює сприятливе середовище для застосування нових методів з боку злочинців для втягування дітей з вразливих груп в торгівлю людьми та терористичну діяльність.

Конвенція про права дітей та Закон України «Про охорону дитинства» прямо забороняють участь дітей у воєнних діях та збройних конфліктах. Проте за результатами дослідження Данської ради з питань біженців на Донбасі, проведеного 2016 року, 82% з опитаних учнів не знають про правові норми, що регулюють питання участі осіб до 18 років у збройних конфліктах.

Як повідомила Наталія Федорович, у прийнятій у 2016 році Державній програмі протидії торгівлі людьми на період до 2020 року окремий розділ присвячений дітям. Також з метою формування у суспільстві «нульової» терпимості до торгівлі людьми у 2016 році Уряд України розпочав реалізацію Стратегії інформаційної політики у сфері протидії торгівлі людьми, протидії насильству та гендерної нерівності. Тому захист дітей від суспільно-небезпечних посягань має стати пріоритетним завданням для всіх можливих відомств.

Вирішення проблеми вбачається у поліпшенні співпраці з міжнародними органами, зокрема Інтерполом та Фронтексом, зміцненні міжвідомчої співпраці як на національному, так і міжнародному рівнях та застосуванні новітніх ІТ-рішень.

«Не існує універсального рішення як побороти проблему торгівлі дітьми, але взаємодія між усіма стейкхолдерами цього процесу має стати фундаментом для формування кращої системи захисту прав дітей», – наголосила Анастасія Дєєва.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали