Місцева пожежна охорона та добровольці-вогнеборці — спільними зусиллями на боротьбу з надзвичайними ситуаціями

clock
21.10.2016 16:19

Щороку в Україні виникає сотні тисяч пожеж, що завдають значних збитків державі і найголовніше — призводять до загибелі та травмування людей. Значна частка загорань виникає саме у житловому секторі, особливо у сільській місцевості. І тут постає одна із найголовніших проблем — відсутність у селах пожежних частин або ж їх значна віддаленість від населеного пункту. Таким чином, аби доїхати до місця виклику, вогнеборці часом долають десятки кілометрів, а це дорогоцінні хвилини, які можна було б використати для порятунку людей. 

Саме тому одним із напрямків реформи ДСНС є вдосконалення системи реагування на пожежі та надзвичайні ситуації і як результат - максимальне скорочення часу прибуття першого пожежно-рятувального підрозділу до місця пожежі або надзвичайної ситуації. А це – врятовані життя та оселі громадян.

Як досягнути такого результату?

Аналізуючи світову практику функціонування пожежної охорони, стає очевидно, що для ефективного та своєчасного гасіння пожеж, в першу чергу, необхідно збільшити кількість вогнеборців. Адже у розвинутих країнах світу кількість пожежних становить в середньому 0,7 відсотка від кількості населення, а в Україні такий показник лише 0,1 відсотка. Таким чином, для України оптимальним показником кількості пожежних є 300 тисяч. І досягнути його цілком реально за рахунок створення територіальними громадами місцевих пожежних команд та розвитку руху добровільних пожежних.

Як працюватиме пожежна охорона на місцях?

Аби максимально скоротити час прибуття першого пожежно-рятувального підрозділу до місця події, в територіальних громадах створюватиметься розвинута мережа місцевої пожежної охорони. До складу підрозділів пожежної охорони входитиме мінімальна чисельність професійних вогнеборців, що зможе забезпечити своєчасне реагування на пожежу або надзвичайну ситуацію. Процес розширення мережі місцевих команд вже розпочався. У 2016 році утворено підрозділи місцевої пожежної охорони у Волинській (1), Донецькій (3), Житомирській (18), Київській (2), Львівській (4), Одеській (1), Полтавській (4), Чернівецькій (8) та Чернігівській (2) областях.

Де можна дізнатися більше інформації про реформи ДСНС?

На офіційному сайті ДСНС у розділі “Діяльність” створено рубрику «Реформування», у якій розміщується вся оновлена інформація, що стосується питань реформування. Детальна інформація про те, хто такі “добровольці-вогнеборці”, як вони проходитимуть підготовку та допомагатимуть професійним вогнеборцям, а також як відбувається процес розширення мережі місцевої пожежної охорони й надалі розміщуватиметься на сайті ДСНС, а також на сторінці ДСНС у соціальній мережі “Фейсбук”.

Прес-служба ДСНС України

 

 

Схожі матеріали